Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σοβαρά μηνύματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοβαρά μηνύματα

«Ο λόγος μας πρέπει να είναι σαφής και μετρημένος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όποιος από τη ΝΔ νόμιζε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στο κομματικό όργανο, όπου έγινε και η τοποθέτηση στη θέση της γραμματέως του κόμματος της κας Συρεγγέλα, θα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, μάλλον βρέθηκε προ εκπλήξεως.

Του Γιάννη Ντσούνου 

Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έκανε μια αμιγώς κομματική πανηγυρικού τύπου ομιλία, αλλά φρόντισε να στείλει σαφή μηνύματα και προς τους μετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο και την κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο των κομματικών στελεχών. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια αναδρομή του κυβερνητικού έργου των τελευταίων μηνών, αλλά και να θέσει τους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος για τους επόμενους μήνες.

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έλειψαν και τα κομματικά και πολιτικά μηνύματα που είχαν αποδέκτες τα στελέχη της ΝΔ και ιδιαίτερα εκείνα που θα «τρέξουν» το κόμμα έως τις ευρωεκλογές, όπως η νέα γραμματέας Μαρία Συρεγγέλα. Η αρχή έγινε με το «καλημέρα» της έναρξης της ομιλίας του πρωθυπουργού στην πολιτική επιτροπή, ο οποίος είπε ότι «το 41% στις εθνικές εκλογές δεν επιτρέπει φαινόμενα αλαζονείας και δεν αποτελεί λευκή επιταγή, αφού όπως τόνισε το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε.

«Η κοινωνία δεν συγχωρεί την αλαζονεία»

Η μετάφραση των λεγομένων του κ. Μητσοτάκη είναι απλή, αφού ουσιαστικά επαναλαμβάνει αυτό που είχε δηλώσει και πριν μερικούς μήνες με αφορμή τη απομάκρυνση δύο υπουργών (Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη) ότι η κοινωνία συγχωρεί ενδεχομένως κάποιους λάθος χειρισμούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγχωρεί λάθος συμπεριφορές, που την προκαλούν ή δείχνουν σημάδια αλαζονείας. Και για όσους δεν θυμούνται, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί ο πρωθυπουργός και μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, ιδιαίτερα για τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

«Ο λόγος μας πρέπει να είναι σαφής και μετρημένος», είπε λίγο μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς ότι δεν θα διστάσει να απομακρύνει από το κυβερνητικό σχήμα όποιον δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος απέναντι στους πολίτες ή όποιον υποτιμήσει τους πολίτες υποσχόμενος ανέφικτα πράγματα.

Πάντα δίπλα στους ευάλωτους

Σε ό,τι αφορά στο κυβερνητικό έργο ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πάντα δίπλα στους ευάλωτους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πώς θα κινηθεί η κοινωνική του πολιτική τους επόμενους μήνες, ενώ δεν απέφυγε την αυτοκριτική στο ζήτημα της ακρίβειας, που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες και επομένως για την κυβέρνηση.

«Μαξιλαροπόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Στα πολιτικά μηνύματα ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε την κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση ως μαξιλαροπόλεμο λόγω της κόντρας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το μαξιλάρι των 37 δισ., ενώ καθώς και για το αν ο αρχηγός τους είναι Τραμπ ή Μπέπε Γκρίλο, όπως χαρακτηριστικά είπε. Για το ΠΑΣΟΚ, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι περιμένει να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν ώριμο φρούτο για να πάρει τους ψηφοφόρους του. Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έστειλε και κομματικά και πολιτικά μηνύματα, αφού ζήτησε για μια ακόμη φορά να μην υπάρχουν δηλώσεις και σχόλια από τα «γαλάζια» στελέχη για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έθεσε και τον ξεκάθαρο στόχο στις επικείμενες ευρωεκλογές, που είναι όπως είπε μια ευρεία νίκη της ΝΔ.

Και ο λόγος που γίνεται τώρα αυτή η αναφορά είναι αφενός ώστε να κινητοποιηθεί ο «γαλάζιος» κομματικός μηχανισμός λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, αφετέρου για να ξορκιστούν για μια ακόμη φορά φαινόμενα εφησυχασμού που προέρχονται τόσο από τις δύο μεγάλες νίκες της ΝΔ στις εκλογές, τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν επικράτηση της ΝΔ σε όλους τους δείκτες, όσο και από την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς. Τα μηνύματα, λοιπόν, από τον Μητσοτάκη εστάλησαν και μάλιστα νωρίς. Να δούμε τώρα πόσοι τα έλαβαν και πόσοι τα κατάλαβαν!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις