Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Airbnb: Σε μεγάλους μπελάδες ένας ιδιοκτήτης ακινήτου
ΚΟΣΜΟΣ

Airbnb: Σε μεγάλους μπελάδες ένας ιδιοκτήτης ακινήτου

Πώς ξεκίνησε η «περιπέτεια»

Σε μεγάλους μπελάδες βρίσκεται ένας ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ουάσινγκτον που νοίκιαζε το σπίτι του για να πληρώσει την σχολή πιλότων, καθώς όπως λέει, μένει πλέον στο φορτηγάκι του, επειδή δεν μπορεί να διώξει τον ενοικιαστή του. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο ένοικος του χρωστάει σχεδόν 50.000 δολάρια σε απλήρωτα ενοίκια από τους τελευταίους 9 μήνες και πως καταχώρησε παράνομα το σπίτι του προς ενοικίαση στο Airbnb. «Χρειάζομαι το σπίτι μου» λέει ο ιδιοκτήτης Τζέισον Ροθ στο Insider. «Πρέπει να πάρω πίσω το σπίτι μου. Πρέπει να συνεχίσω τη ζωή μου. Πρέπει να σταματήσω να ζω στο φορτηγάκι μου». Ο Ροθ, μαθητευόμενος μηχανικός αεροσκαφών, ο οποίος αγόρασε το σπίτι του στο Σιάτλ το 2016 και προηγουμένως νοίκιαζε κάποια δωμάτια του, δήλωσε πως αποφάσισε να νοικιάσει ολόκληρο το σπίτι του για να βγάλει επιπλέον χρήματα.

Πώς ξεκίνησε η «περιπέτεια»

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους μετακόμισε σε αυτό ο ενοικιαστής, Καρίμ Χάντερ. Ο Ροθ τότε έμεινε σε ένα άλλο διαμέρισμα. Συμφώνησαν σε μηνιαίο ενοίκιο 4.300 δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας Κινγκς. Αφού όμως πλήρωσε μόνο ένα μέρος του ενοικίου ενός μήνα, ο Ροθ λέει ότι ο Χάντερ σταμάτησε τελείως να πληρώνει. Σύμφωνα πάντα με τον ιδιοκτήτη, προσπάθησαν να διαπραγματευτούν ένα σχέδιο πληρωμών, αλλά ο Χάντερ εξακολουθούσε να μην πληρώνει και αντ’ αυτού άρχισε να καταχωρεί δωμάτια του σπιτιού προς ενοικίαση. «Έτσι, όχι μόνο δεν με πληρώνει, αλλά αποκτά και εισόδημα μέσω της ενοικίασης δωματίων στο Airbnb και εν τω μεταξύ, εγώ πρέπει να πληρώνω τα κοινόχρηστα» δήλωσε ο ιδιοκτήτης στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KIRO 7.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Ροθ λέει ότι ο Χάντερ του χρωστάει 47.248 δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει 33.400 δολάρια σε καθυστερημένα ενοίκια καθώς και κοινόχρηστα και τέλη καθυστέρησης. Ως αποτέλεσμα των λογαριασμών αυτών, των νομικών πληρωμών και των φόρων ακίνητης περιουσίας που συσσωρεύονται, ο Ροθ δήλωσε ότι δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά το διαμέρισμα που νοίκιαζε και μετακόμισε στο φορτηγάκι του.

Οι ισχυρισμοί του ενοικιαστή εναντίον του ιδιοκτήτη

Ο Χάντερ από την πλευρά του, δήλωσε στο Insider πως ο Ροθ αρνήθηκε να δεχτεί την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων ενοικίων, λέγοντας ότι ο Ροθ σκόπευε πάντα να τον πάει στο δικαστήριο για να εισπράξει «ασφάλεια έξωσης» και απαίτησε από τον Χάντερ να του καταβάλει 40.000 δολάρια για να του επιτρέψει να σπάσει τη μίσθωση. Ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια προσφέρουν στους ιδιοκτήτες προστασία εάν τους γίνει μήνυση για παράνομη έξωση. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί τυπική κάλυψη στα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενοικίασης ακινήτων και ο Ροθ λέει ότι δεν διαθέτει τέτοιο συμβόλαιο.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που είδε το Insider, ο ενοικιαστής είπε στον ιδιοκτήτη σε ένα email τον Ιούλιο ότι ήθελε να πληρώσει το ενοίκιο που εκκρεμούσε. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν ήθελε να πάει στο δικαστήριο για να αποφύγει την έξωση στο μητρώο του.

Το ακίνητο που νοικιάζει ο Τζόναθαν Ροθ

Σύμφωνα με την αλληλογραφία μεταξύ των δύο που περιλαμβάνεται στο δικαστικό φάκελο, ο δικηγόρος του Ροθ και ο Χάντερ προσπάθησαν να διαπραγματευτούν ένα σχέδιο πληρωμής, αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Το Insider πάντως, δεν μπόρεσε να βρει έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ο Ροθ απαίτησε από τον ενοικιαστή την καταβολή 40.000 δολαρίων, αν και οι διαπραγματεύσεις τους περιελάμβαναν συζήτηση για την καταβολή 12.000 δολαρίων καθυστερούμενου ενοικίου. Ο Χάντερ ισχυρίστηκε επίσης πως ο ιδιοκτήτης γνώριζε ότι θα υπενοικίαζε δωμάτια του σπιτιού.

Ένα αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου του Χάντερ, που περιλαμβάνεται στα δικαστικά έγγραφα, αναφέρει ότι η υπεκμίσθωση του ακινήτου μέσω της Aibnb ή άλλων ιστότοπων βραχυχρόνιας μίσθωσης επιτρέπεται εφόσον ο ενοικιαστής δεν ισχυρίζεται ότι είναι εκπρόσωπος ή υπάλληλος του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KIRO 7 ανέφερε πως η καταχώριση της ιδιοκτησίας του Ροθ στο Airbnb από τον Χάντερ τελικά αφαιρέθηκε και οι αξιωματούχοι της πόλης ανέφεραν πως η άδεια ενοικίασης ήταν άκυρη επειδή «αποκτήθηκε με ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία του ακινήτου». Σε δηλώσεις του στο Insider, ο Χάντερ ισχυρίστηκε επίσης πως ο Ροθ απείλησε τη ζωή του, πως ο ιδιοκτήτης είπε ψέματα ότι είναι άστεγος και τέλος, πως ο Ροθ «εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στη ληστεία του ακινήτου προκαλώντας απώλειες άνω των 55.000 δολαρίων».

Ο ιδιοκτήτης από την πλευρά του λέει ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, δηλώνοντας στο Insider με email πως «οι δηλώσεις που έκανε ο Χάντερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, όπου με κατηγορεί για ‘απάτη’, ‘εκβιασμό’, ‘απειλή κατά της ζωής του ενοικιαστή’ και συμμετοχή σε μια λεγόμενη ‘απάτη με ασφάλεια έξωσης’ και ‘απάτη με την ασφάλεια ενοικίασης’ είναι αβάσιμες και δυσφημιστικές».

Στα δικαστήρια οι δύο πλευρές

Η πολύμηνη μάχη μεταξύ του Ροθ και του Χάντερ βρίσκεται τώρα στο δικαστήριο και ο Ροθ δήλωσε ότι οι φίλοι του συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή χρήματα για τα νομικά του έξοδα στο GoFundMe. Ο Ροθ δήλωσε στο Insider πως δεν θα μπορεί να ζήσει στο σπίτι του για μήνες, αφού ο δικαστής όρισε ημερομηνία ακρόασης για τον Μάρτιο του επόμενου έτους – αφότου λήξει η τρέχουσα μίσθωση. Το μόνο που μπορεί να κάνει τώρα ο Ροθ είπε, είναι να «παλεύει και να περιμένει και να συνεχίσει να ζει στο φορτηγάκι του».

Δεν είναι η πρώτη περίπτωση διαφορά μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή που καταλήγει στα δικαστήρια. Πρόσφατα, μια άλλη παρόμοια δικαστική διαμάχη τέτοιου είδους ήρθε στο φως της δημοσιότητας όπου ένας οικοδεσπότης Airbnb δεν μπορούσε να εκδιώξει την ενοικιαστή που έμενε στο σπίτι του για 570 ημέρες έχοντας σταματήσει να πληρώνει ενοίκιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις