Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Servicers κόκκινα δάνεια – νομοσχέδιο: Οι αλλαγές στη σχέση με τους δανειολήπτες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers κόκκινα δάνεια – νομοσχέδιο: Οι αλλαγές στη σχέση με τους δανειολήπτες

Servicers κόκκινα δάνεια - νομοσχέδιο: Η κυβέρνηση θέτει νέους, αυστηρούς κανόνες αναφορικά με τη σχέση δανειοληπτών - servicers.

Μία νέα σελίδα στις σχέσεις που έχουν σήμερα οι δανειολήπτες, τόσο με τις εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, όσο και τα funds, επιχειρεί να «γράψει» η κυβέρνηση, θέτοντας αυστηρούς κανόνες στον τρόπο λειτουργίας τους στην αγορά, οι οποίοι – εφόσον δεν τηρηθούν – θα οδηγούν σε βαριά πρόστιμα. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, προβλέπονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους servicers ως προς την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις της Οδηγίας 2021/2167.

Επιπλέον, πέρα από τις προβλέψεις της Οδηγίας, επιβάλλεται η υποχρέωση στους servicers να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών).

 Ειδικότερα:

Οι αγοραστές και οι διαχειριστές πιστώσεων υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, μέσω του οποίου θα παρέχουν στο δανειολήπτη άμεσα, τη στιγμή της πρόσβασής του, και με ανανέωση των στοιχείων σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενημέρωση αναφορικά με την οφειλή του, η οποία θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής:

α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος αυτών, την ημερομηνία πληρωμής εκάστης αυτών, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και το λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις