Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / LIFESTYLE / Μπράντλεϊ Κούπερ – μαέστρο: Ο ηθοποιός «σπάει» τη σιωπή του για τη διαμάχη για τη μύτη του
LIFESTYLE

Μπράντλεϊ Κούπερ – μαέστρο: Ο ηθοποιός «σπάει» τη σιωπή του για τη διαμάχη για τη μύτη του

Μπράντλεϊ Κούπερ - μαέστρο: Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης είχε κατηγορηθεί για αντισημιτισμό για την επιλογή της προσθετικής μύτης προκειμένου να υποδυθεί τον Λέοναρντ Μπερνστάιν

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ παίρνει θέση στη διαμάχη γύρω από την απεικόνιση του θρυλικού μαέστρου και συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν. Όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες από την επερχόμενη βιογραφική ταινία του «Maestro», ορισμένοι κριτικοί εστίασαν στην προσθετική μύτη του ηθοποιού και κατηγόρησαν την ταινία ότι είναι αντισημιτική. Ορισμένοι χρησιμοποίησαν τον αναμφισβήτητα υποτιμητικό όρο «jewface» για να περιγράψουν τον χαρακτηρισμό. Μιλώντας στο CBS Mornings την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, ο Κούπερ ρωτήθηκε για τη συζήτηση και είπε ότι αρχικά σκέφτηκε να μη χρησιμοποιήσει προσθετικό.

«Σκέφτηκα, “Ίσως δεν χρειάζεται να το κάνουμε”», είπε. «Αλλά όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία, και, ξέρετε, τα χείλη μου δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του Λένι, και το πηγούνι μου. Και έτσι το είχαμε αυτό, και απλά δεν φαινόταν σωστό [χωρίς το προσθετικό]». Το «Anti-Defamation League» ήταν ένα από τους πολλούς που υπερασπίστηκαν την ταινία, σημειώνοντας: «Σε όλη την ιστορία, οι Εβραίοι συχνά απεικονίζονταν σε αντισημιτικές ταινίες και προπαγάνδα ως κακές καρικατούρες με μεγάλες, γαμψές μύτες. Αυτή η ταινία, η οποία είναι μια βιογραφική ταινία για τον θρυλικό μαέστρο Λέοναρντ Μπερνστάιν, δεν είναι κάτι τέτοιο».

Η επιστολή υποστήριξης των παιδιών του Μπέρνσταϊν

Τα παιδιά του Μπέρνσταϊν έγραψαν επίσης μια επιστολή υποστήριξης, λέγοντας: «Τυχαίνει να είναι αλήθεια ότι ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν είχε μια ωραία, μεγάλη μύτη. Ο Μπράντλεϊ επέλεξε να χρησιμοποιήσει μακιγιάζ για να ενισχύσει την ομοιότητά του, και είμαστε απολύτως εντάξει με αυτό. Είμαστε επίσης σίγουροι ότι και ο πατέρας μας θα ήταν εντάξει με αυτό». Πρόσθεσαν ότι οι επικρίσεις ήταν «ανειλικρινείς προσπάθειες να υποβαθμιστεί ένα επιτυχημένο άτομο – μια πρακτική που παρατηρήσαμε να διαπράττεται πολύ συχνά στον ίδιο μας τον πατέρα». Ο Κούπερ πέρασε έξι χρόνια προετοιμασίας για τον ρόλο, ενώ σκηνοθέτησε και συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας. Είπε ότι βρήκε τρομακτικό το να διευθύνει μια ορχήστρα μπροστά στην κάμερα. «Όλη η ορχήστρα, αυτό είναι που έκαναν σε όλη τους τη ζωή», είπε. «Και εγώ κάθομαι εκεί και μιλάω σαν τον Λέοναρντ Μπερνστάιν, διευθύνοντάς τους.

Και αυτοί λένε, “Ποιος είναι αυτός ο τύπος;”. Ξέρετε, και, “Θα μας διευθύνει;”». Η Κάρεϊ Μάλιγκαν υποδύεται τη σύζυγο του Μπερνστάιν, Φελίσια Μοντελέγκρε. «Ο λόγος για τον οποίο ήθελα να κάνω την ταινία ήταν ότι πιστεύω ότι βρήκαν ο ένας την αδελφή ψυχή του άλλου», δήλωσε ο Κούπερ για το ζευγάρι. «Είχε κάτι τόσο εμβληματικό πάνω της και τόσο μαγνητικό και ειρωνικό και βαθιά ευφυές». Το «Maestro» έκανε πρεμιέρα στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου απέσπασε πολύ θετικές κριτικές (81% στο Rotten Tomatoes). Η ταινία θα βγει σε περιορισμένη κυκλοφορία στις 22 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις