Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κολωνός: Σύλληψη και πρόστιμο σε 54χρονο που πωλούσε παράνομα ελαιόλαδο
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Σύλληψη και πρόστιμο σε 54χρονο που πωλούσε παράνομα ελαιόλαδο

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 150 κιλά ελαιόλαδου αμφιβόλου προελεύσεως-ποιότητας

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει η Αστυνομία στους καταναλωτές, πριν επιχειρήσουν να αγοράσουν λάδι από άτομα, που παίρνουν θέσεις κοντά σε λαϊκές αγορές, χωρίς, όμως, νόμιμα παραστατικά αγοράς και χωρίς να διαθέτουν τη νόμιμη άδεια πώλησης. Ένα ακόμη κρούσμα παρόμοιας πρακτικής, που και από μόνη της καθιστά το λάδι αμφιλεγόμενης ποιότητας, παρουσιάστηκε στην περιοχή του Κολωνού.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Από την Ομάδα Παρεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ένας 54χρονος ημεδαπός, ο οποίος, λέει η Αστυνομία, κατελήφθη να ασκεί εμπορική δραστηριότητα ελαιόλαδου σε υπαίθριο χώρο, χωρίς να διαθέτει τη νόμιμη άδεια πώλησης και τα απαραίτητα παραστατικά αγοράς.

Στη συνέχεια δίνονται περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας των ατόμων αυτών:

«Ο 54χρονος», επισημαίνουν οι Αρχές «είχε σταθμεύσει το όχημα του, τύπου van, πλησίον υπαίθριας αγοράς, όπου υπήρχε κινητικότητα ατόμων και το είχε διαμορφώσει κατάλληλα για αγοραπωλησία. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 150 κιλά ελαιόλαδου, αμφιβόλου προελεύσεως-ποιότητας και ακαταλληλότητας για βρώση, καθώς και 60 κιλά ξηρών καρπών. Ακολούθως, οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά την εμπορία τροφίμων και την ασφάλεια της υγείας από την κατανάλωση αυτών».

Σημειώνεται ακόμη ότι « κατασχέθηκαν οι ανωτέρω ποσότητες λαδιού και απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο προς εξέταση. Και ότι, επίσης, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Και στη Θεσσαλονίκη

Πριν από λίγες ημέρες, στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί του Τμήματος Επιχειρησιακής Τακτικής και Δράσης της Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνέλαβαν ένα ζευγάρι, καθώς πουλούσαν αμφιβόλου ποιότητας και γνησιότητας ελαιόλαδο. Οι συλληφθέντες, εντοπίστηκαν να πωλούν το λάδι πρωινές ώρες και πάλι, όπως και στην περίπτωση του Κολωνού, σε κοντινή απόσταση από λαϊκή αγορά στην περιοχή της Τούμπας. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 δοχεία περιέχοντα λάδι (μεταλλικά και πλαστικά) χωρητικότητας 5 λίτρων έκαστο, 1 μπλοκ με χειρόγραφες σημειώσεις που χρησιμοποιούσαν για τις παραγγελίες και 22 χαρτάκια τύπου Post-it με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

«Κατόπιν αιτήματος της επιληφθείσας υπηρεσίας», ανακοίνωνε η ΕΛ.ΑΣ «συνεργείο του Ε.Φ.Ε.Τ. προσήλθε και έλαβε δείγματα από τα κατασχεθέντα, τα οποία θα αποστείλει στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση».

Η 70χρονη στην Πέλλα

Το ίδιο είχε συμβεί και στην Πέλλα, όπου συνελήφθη 70χρονη, κοντά σε λαϊκή αγορά της Έδεσσας, όταν διαπιστώθηκε να ασκεί υπαίθριο εμπόριο, διαθέτοντας προς πώληση 31 πλαστικά δοχεία, χωρητικότητας 5 λίτρων το καθένα, που περιείχαν έλαιο αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και τα οποία απέκρυπτε σε όχημα ιδιοκτησίας της. Η γυναίκα πουλούσε τα πέντε λίτρα λάδι, είκοσι ευρώ.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι της, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 668 πανομοιότυπα δοχεία των 5 λίτρων, που έφεραν ετικέτα με την ένδειξη «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» και περιείχαν έλαιο αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, για τα οποία δεν διέθετε τα νόμιμα παραστατικά έγγραφα. Συνολικά κατασχέθηκαν 699 δοχεία που περιείχαν 3.495 λίτρα ελαίου, δείγμα των οποίων έχει σταλεί στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για εργαστηριακή εξέταση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις