Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 13% ΦΠΑ προϊόντα – υπηρεσίες: Αλλαγές φέρνει ο νέος προϋπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

13% ΦΠΑ προϊόντα – υπηρεσίες: Αλλαγές φέρνει ο νέος προϋπολογισμός

13% ΦΠΑ προϊόντα - υπηρεσίες: Αλλαγές φέρνει ο νέος προϋπολογισμός καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια επιτρέπουν το εκ νέου ανακάτεμα της... τράπουλας!

Ένα αλαλούμ έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στον ΦΠΑ και το ποιοι κλάδοι μένουν στο 13% αλλά και ποια προϊόντα «σκαρφαλώνουν» εκ νέου στο 24%. Τα επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια, δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ, ο οποίος είχε ξεκινήσει εν μέσω πανδημίας ωστόσο θα συνεχιστεί σε συγκεκριμένους κλάδους. Ποιοι είναι αυτοί; Στο 13% επί μονίμου βάσεως θα βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι μεταφορές και ο πολιτισμός.

Τι ισχύει όμως για τον καφέ και τα αναψυκτικά;

Σύμφωνα με την νέα απόφαση από 1.1.2024 καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, κάτι που σημαίνει ότι στο τραπέζι ο ΦΠΑ επιστρέφει στο 24% για σερβιριζόμενα ροφήματα όπως το αεριούχο νερό, αναψυκτικά κλπ. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον καφέ και τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα), τα οποία παραμένουν, σερβιριζόμενα πάντα, στο 13%.

Έτσι, σύμφωνα με το οριστικό σχέδιο, προκύπτουν οι εξής αλλαγές στον ΦΠΑ:

Μεταφορές: Μονιμοποιείται από το 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ στο 13% που καλύπτει τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρίες, επιβατηγά πλοία, αλλά και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Τουρισμός: Μονιμοποιείται από το 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ στο 13% στις χρεώσεις των ξενοδοχείων ή και άλλους τύπους καταλυμάτων (δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ για τροχόσπιτα κλπ) που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή και πλήρη διατροφή. Σε τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για διαμονής µε πλήρη διατροφή, μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% βαρύνεται με 13%. Για διαμονή µε το σύστηµα “all inclusive”, το 90% της ενιαίας τιμής («πακέτου») επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%. Σε νησιά του Αιγαίου ισχύει επιπλέον μείωση 30% στον ΦΠΑ.

Καφές – Ταξί: Διατηρείται για επιπλέον 6 μήνες ο ΦΠΑ στο 13% στον καφέ, αλλά και στα κόμιστρα των ταξί. Το καλοκαίρι το μέτρο θα τεθεί εκ νέου προς εξέταση.

Μη αλκοολούχα ποτά: Επιστρέφει στο 24% ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται σε μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως αεριούχο νερό, έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.

Πολιτισμός: Με ΦΠΑ 6% θα συνεχίζουν να πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα , αλλά και για συναυλίες ή άλλου τύπου παραστάσεις.

Αθλητισμός: Μονιμοποιείται από το 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ στο 13% για γυμναστήρια και σχολές χορού εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ. Στην περίπτωση που από τις επιχειρήσεις αυτές (γυμναστήρια, σχολές εκμάθησης αθλημάτων ή χορού κλπ) παρέχονται και πρόσθετες υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με την σωματική άσκηση (πχ υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας) οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις