Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βέλος ρήγμα: “Ο Θερμαϊκός πιο θυμωμένος από ποτέ”
ΕΛΛΑΔΑ

Βέλος ρήγμα: “Ο Θερμαϊκός πιο θυμωμένος από ποτέ”

Βέλος ρήγμα: Ρήγμα στο αντιτορπιλικό «Βέλος» -Χτυπήθηκε από τα μανιασμένα κύματα στην παραλία Θεσσαλονίκης

Σοβαρά ήταν τα προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν σήμερα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τους μανιασμένους ανέμους δεν γλίτωσε ούτε το αντιτορπιλικό Βέλος το οποίο υπέστη ζημιές, καθώς όπως φαίνεται χτυπούσε στην προβλήτα στη Θεσσαλονίκη. Το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος που βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως μουσείο στολίζοντας παράλληλα την παραλία της Θεσσαλονίκης, έπεσε «θύμα» των θυελλωδών ανέμων. Σύμφωνα με το thestival.gr αλλά και την ΕΡΤ, το αντιτορπιλικό «Βέλος» έχει υποστεί ρήγμα στην πρύμνη του. Το αντιτορπιλικό χτυπήθηκε σφοδρά από τα μανιασμένα κύματα στον Θερμαϊκό και σύμφωνα με το thestival o συναγερμός για το Βέλος σήμανε από το πρωί, καθώς τα κύματα αυτού του μεγέθους αποτελούν απειλή ακόμη και για πιθανή βύθισή του. Αφού σήμανε συναγερμός έσπευσε στο σημείο ρυμουλκό σκάφος το οποίο και κρατά ακινητοποιημένο το «Βέλος».

Την επιστροφή στο Τροκαντερό για το αντιτορπιλικό «Βέλος» ζητά ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων και Φυλακισθεντων Αντιστασιακών 1967-1974

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων και Φυλακισθεντων Αντιστασιακών 1967-1974, τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Μόλις μια μέρα από τις πολύμορφες, μαζικές εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το αντιτορπιλικό ‘ΒΕΛΟΣ’ – σύμβολο / επισκέψιμο τεκμήριο της αντιδικτατορικής αντίστασης – προσέκρουσε για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάρτιο στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό ρήγμα, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της θαλασσοταραχής που επικρατεί στον Θερμαϊκό από σήμερα το πρωί.

”Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”

Το ιστορικό πλοίο, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία από τον Σεπτέμβριο του 2019, κρατήθηκε όρθιο χάρη στη συνδρομή ρυμουλκού που έσπευσε σε βοήθειά του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Να θυμίσουμε ότι το ΒΕΛΟΣ κινδύνεψε να βυθιστεί και στις 30/11/21, λόγω αποκοπής του πείρου της σημαδούρας όπου είναι προσδεμένο. Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας – και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών – που προειδοποιούσαν ότι «η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής», καθώς:

«ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής γιατί δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους [κυρίως βαρδάρης] και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές.»

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» αποτελεί ένα πλοίο-μνημείο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η απαξίωσή του σημαίνει απαξίωση τόσο της δημοκρατικής παράδοσης του Πολεμικού Ναυτικού όσο και της ίδιας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την οποία αγωνίστηκαν το ‘ΒΕΛΟΣ’ και οι αξιωματικοί-υπαξιωματικοί που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού.

Ο Σ.ΦΕ.Α. 1967-1974 ανταποκρινόμενος στην καθολική απαίτηση των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του τότε Α/Τ ΒΕΛΟΣ, που αποτελούν και μέλη του Συνδέσμου μας,

ΖΗΤΕΙ

ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΣΤΟ «ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ».

Το Βέλος, η ιστορία

Το Βέλος ΙΙ (αντιτορπιλικό) / D-16 είναι αντιτορπιλικό τύπου Fletcher του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (1929 – 2013) ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στη χούντα των συνταγματαρχών. Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ομοίου τύπου πλοία αποτελούν τα Ασπίς II, ‘Λόγχη ΙΙ’ και ‘Σφενδόνη ΙΙΙ’.

Στις 3 Ιουνίου 1942 καθελκύστηκε στα ναυπηγεία USA Boston Navy Yard στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και στις 18 Μαΐου 1943 μπήκε σε υπηρεσία. Το 1958 εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας. Στις 16 Ιουλίου 1959 παρελήφθη στο Σαν Ντιέγκο των Η.Π.Α. ως στρατιωτική βοήθεια και με πρώτο κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη κατέπλευσε στην Ελλάδα.

Στις 25 Μαΐου του 1973, με κυβερνήτη τον Νικόλαο Παππά, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, και ο κυβερνήτης του παρέδωσε τα καθήκοντά του στον ύπαρχο του πλοίου και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία για να μεταβεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κοπεγχάγη και να αποκαλύψει την έκταση του κινήματος του ναυτικού που η χούντα αποκαλούσε “κίνημα οπερέτα τριών αποστράτων και δύο εν ενεργεία”. Τον κυβερνήτη ακολούθησαν 30 μόνιμα στελέχη και το πλοίο επέστρεψε στην άσκηση του ΝΑΤΟ και, με το τέλος της, στην Ελλάδα.

Στις 26 Μαρτίου 1991 παροπλίσθηκε.

Το 1994 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ανακήρυξε μουσείο για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία και το πλοίο αγκυροβόλησε στον Πόρο. Στις 14 Δεκεμβρίου 2000 μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση της Σαλαμίνας για επισκευή και ανάπλασή του σε επισκέψιμο ναυτικό μουσείο. Στις 26 Ιουνίου 2002 αγκυροβόλησε στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο ως επισκέψιμο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 έπλευσε για τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να επισκευαστεί και να συντηρηθεί. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 αγκυροβόλησε στη Θεσσαλονίκη και είναι επισκέψιμο στο κοινό ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα. Στις 28 Μαρτίου 2023 συνθήκες έντονης κακοκαιρίας που επικρατούσαν στη Θεσσαλονίκη οδήγησαν στην πρόκληση σημαντικών ζημιών στο αντιτορπιλικό. Όπως ακριβώς και το Σάββατο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις