Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μελομακάρονα τιμή κιλού 2023: Λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη φέτος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελομακάρονα τιμή κιλού 2023: Λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη φέτος

Μελομακάρονα τιμή κιλού 2023: Η αύξηση των τιμών... στα πάντα έχει συμπαρασύρει, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις τιμές στα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων

Ιδιαίτερα… τσουχτερά θα είναι φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, αφού οι τιμές σε αυτά τα δύο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά, καθώς και σε δίπλες και τσουρέκια… είναι στα ύψη. Ο Γρηγόρης Ρεμούνδος, μέλος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και όπως είπε εάν κάποιος θελήσει να αγοράσει μελομακάρονα και κουραμπιέδες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να πληρώσει περίπου 16 ευρώ το κιλό και για τα δύο χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Ο λόγος, όπως είπε, είναι πως τα υλικά παρασκευής τους έχουν ακριβύνει πολύ, συμπαρασύροντας με αυτό τον τρόπο και τις τιμές τους όταν αυτά φτάνουν στις… βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων. Την ίδια στιγμή, τα τσουρέκια κοστίζουν περίπου 12 ευρώ το κιλό και οι δίπλες κοστολογούνται περίπου στα 6 ευρώ το μισό κιλό.

Κάθε… πέρσι και καλύτερα

Μάλιστα, όπως έδειξε η αυτοψία που έκανα δημοσιογράφοι σε διάφορα ζαχαροπλαστεία που έχουν ήδη αρχίσει να παρασκευάζουν και να πωλούν κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ένα κιλό κουραμπιέδες κοστίζει φέτος 16 ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι οι τιμή του κιλού ξεκινούσε στα 14 ευρώ. Αντίστοιχα ένα κιλό μελομακάρονα μπορεί να φτάσει έως και 17 ευρώ, ενώ πέρυσι οι τιμή του ξεκινούσε στα 13 ευρώ.

Πού οφείλεται η αύξηση

Οι ζαχαροπλάστες αποδίδουν τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές των πρώτων υλών. «Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, το ηλιέλαιο, οι ζάχαρες ακόμα και τα βούτυρα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά ζαχαροπλάστης από τη Θεσσαλονίκη. Το χριστουγεννιάτικο καλάθι που πέρυσι έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στα σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι θα επιστρέψει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις