Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πολυτεχνείο 2023 – Πιερρακάκης: “Η 17η Νοεμβρίου 1973 έχει κατοχυρώσει τη θέση της στην Ιστορία”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυτεχνείο 2023 – Πιερρακάκης: “Η 17η Νοεμβρίου 1973 έχει κατοχυρώσει τη θέση της στην Ιστορία”

Πολυτεχνείο 2023 - Πιερρακάκης: Το μήνυμα του υπουργού Παιδείας για τη 50η επέτειο του Πολυτεχνείου - «Ό,τι θεωρούμε αυτονόητο, κερδήθηκε με αίμα».

Στα 50 χρόνια αδιάλειπτης δημοκρατίας στη χώρα μας, που συμπληρώνονται οσονούπω, αναφέρθηκε στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Κάνει λόγο για το πώς οι υγιείς δυνάμεις της Ελλάδας βρήκαν την έκφρασή τους μέσα από τη ‘φωνή’ των φοιτητών, οι οποίοι σαν σύχρονοι ‘Ελεύθεροι Πολιορκημένοι’ απηύθυναν το δικός τους κάλεσμα από την οδό Στουρνάρη όχι μόνο προς τους δια της βίας τότε κατέχοντες την εξουσία αλλά και προς ολόκληρο τον κόσμο.

Διακινδύνευσαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. «Ό,τι θεωρούμε πλέον αυτονόητο, κερδήθηκε με αίμα», θα πει ο υπουργός χαρακτηριστικά. Η παροχή σύγχρονης και ουσιαστικής εκπαίδευσης αποτελεί υποχρέωση, για την οποία δεσμεύεται ο υπουργός, παροτρύνοντας όλους να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη εκείνων των νέων, που φώτισαν με το παράδειγμά τους το δρόμο για τη δημοκρατία.

 

Το μήνυμα του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

“Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από μια νύχτα που άλλαξε την ιστορία. Από το σπαρακτικό «Εδώ Πολυτεχνείο» έως το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» που αντηχούσε στους δρόμους της Αθήνας. Οι φοιτητές έσπασαν τη σιωπή του φόβου, κινητοποιώντας με τόλμη τις υγιείς δυνάμεις του τόπου απέναντι στη βία και τον αυταρχισμό της χούντας. Τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» της οδού Στουρνάρη βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που διαχρονικά διεκδίκησαν με θάρρος την Ελλάδα που ονειρεύονταν: μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Στο πρόσωπό τους τιμούμε επίσης και όλους εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους πραξικοπηματίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της επταετίας. Που αγωνίστηκαν διακινδυνεύοντας – και πολλές φορές θυσιάζοντας – την ελευθερία τους, τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή τους.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγους μήνες μισό αιώνα αδιάλειπτης και αδιασάλευτης Δημοκρατίας, της πιο μακρόχρονης περιόδου δημοκρατικής ομαλότητας που έχουμε γνωρίσει στη σύγχρονη ιστορία μας. Στο σημερινό πλαίσιο, η αξία της επετείου του Πολυτεχνείου εντοπίζεται ακριβώς στο να μας υπενθυμίζει πως ό,τι θεωρούμε πλέον αυτονόητο, κερδήθηκε με αίμα. Και πως, προκειμένου να διατηρηθεί, πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται διαρκώς.

“Εκείνο το βράδυ οι νέοι μάς έδειξαν τον δρόμο προς τη Δημοκρατία”

Στην Ελλάδα της ισχυρής Δημοκρατίας το αίτημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο, ευθυγραμμισμένο στις προκλήσεις του σήμερα. Και αυτό διότι η Παιδεία ήταν, είναι και θα παραμείνει ο βατήρας για τη διαμόρφωση, τη διεκδίκηση και την επίτευξη των στόχων που θέτει κάθε γενιά για τη χώρα. Αγωνιζόμαστε για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα διαμορφώνει ακέραιους επιστήμονες, άξιους επαγγελματίες και, ταυτόχρονα, υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες.

Όλοι μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αντιλαμβανόμαστε ως αποστολή μας να στηρίξουμε τα όνειρα των νέων μας, παρέχοντάς τους σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση. Πενήντα χρόνια μετά, η 17η Νοεμβρίου 1973 έχει κατοχυρώσει τη θέση της στην Ιστορία πάνω από κόμματα και πέρα από χρώματα και διαχωριστικές γραμμές. Εκείνο το βράδυ οι νέοι μάς έδειξαν τον δρόμο προς τη Δημοκρατία. Σήμερα το παράδειγμά τους εξακολουθεί να φωτίζει τον δρόμο προς το καλύτερο κοινό μας μέλλον.”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις