Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συνταξιούχοι που εργάζονται – κίνητρα 2024: Τι κερδίζουν, έρχονται ανακοινώσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι που εργάζονται – κίνητρα 2024: Τι κερδίζουν, έρχονται ανακοινώσεις

Συνταξιούχοι που εργάζονται - κίνητρα 2024: Τι κερδίζουν οι συνταξιούχοι και ποια είναι τα κίνητρα όσων εργάζονται.

Διπλά κερδισμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι που δηλώνουν επισήμως ότι εργάζονται. Ειδικότερα, τα ένσημα που θα καταβάλλουν θα προστίθενται στη σύνταξη και ουσιαστικά η αύξηση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα είναι διπλή: καμία περικοπή σύνταξης με ενίσχυση εισοδήματος 20% και αύξηση από την ασφαλιστική παρακράτηση, η οποία ανεβάζει την τελική σύνταξη, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Απογευματινής.

Οι εισφορές υπέρ των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι 20% επί των μεικτών αποδοχών τους για τους μισθωτούς και τουλάχιστον 170 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αναφέρει ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος και προσθέτει: Αυτές οι εισφορές δεν υπολογίζονταν στις συντάξιμες αποδοχές τους. Πλέον η συνθήκη αυτή αλλάζει. Οι εισφορές υπέρ της σύνταξης τις οποίες θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα προσμετρώνται και θα αυξάνουν τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Η προσαύξηση αυτή δεν θα προέρχεται από τον επερχόμενο πόρο 10% υπέρ του ΕΦΚΑ, καθώς αυτός είναι μη ανταποδοτικός, αλλά μόνο από τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ – κύριας σύνταξης.

Όσα τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης όσον αφορά τις εισφορές

Όσον αφορά τις εισφορές ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα καταβάλλει κανονικά τις εισφορές, αλλά πλέον αυτές με το νέο νόμο θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν θα σταματάει η αύξηση της σύνταξης επειδή πήρε τη σύνταξη, αλλά όσο πληρώνει ένσημα θα αυξάνεται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έως τώρα 30.000 – 32.000 συνταξιούχοι δηλώνουν ότι εργάζονται και εκτιμάται μπαράζ νέων δηλώσεων και πως ο αριθμό θα φτάσει τις 100.000.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις