Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισλανδία ηφαίστειο τώρα 2023: Πιθανότητα έκρηξης τις επόμενες ημέρες
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία ηφαίστειο τώρα 2023: Πιθανότητα έκρηξης τις επόμενες ημέρες

Ισλανδία ηφαίστειο τώρα 2023: Κίνδυνος να ισοπεδωθεί μια κωμόπολη από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

Η Ισλανδία προετοιμάζεται για την πιθανότητα έκρηξης ηφαιστείου, που μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες «ώρες ή ημέρες», όπως προειδοποιούν ειδικοί. Ήδη κάπου 3.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη Γκρίνταβικ της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, κοντά στο ηφαιστειακό σύστημα Fagkradalsfjall στην περιοχή Ρεϊκγιάνες. Περί τις 1.485 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί το τελευταίο 48ωρο στην Ισλανδία, ενώ σχηματίζεται σήραγγα μάγματος κάτω από την πόλη, μήκους πιθανώς 12 χλμ. σύμφωνα με τους ειδικούς της ομάδας Ηφαιστείων και Φυσικών Καταστροφών της Νότιας Ισλανδίας.

Η Μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας είπε το Σάββατο ότι υπάρχει «αξιοσημείωτος» κίνδυνος έκρηξης του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρεϊκγιάνες, λόγω του μεγέθους της υπόγειας σήραγγας του μάγματος και της ταχύτητας με την οποία κινείται. Κίνδυνος να ισοπεδωθεί μια κωμόπολη από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία. Αν εκραγεί το ηφαίστειο Fagradalsfjiall, ενδέχεται η έκρηξη να είναι χειρότερη από εκείνη του Vestmannaeyjar πριν από 50 χρόνια, που κατέστρεψε την κωμόπολη, δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Ármann Höskuldsson.

“Οι πιθανότητες μιας έκρηξης έχουν αυξηθεί σημαντικά”

Από την πλευρά της η Ragga Ágústdóttir, που ζει κοντά στην κωμόπολη Γκρίνταβικ, προειδοποίησε για την πιθανότητα καταστροφής της πόλης. «Το σενάριο, που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι, είναι ότι θα συμβεί μέσα ή λίγο βόρεια της πόλης Γκρίνταβικ. Δεν υπάρχουν καλές επιλογές εν προκειμένω», τόνισε. Η νύχτα ήταν κάπως πιο ήσυχη καθώς καταγράφηκαν κάπου 880 σεισμικές δονήσεις κάτω των τριών Ρίχτερ σε σύγκριση με τις 1.485 τα τελευταία δύο 24ωρα στην Ισλανδία.

«Δεν νομίζω ότι θα περάσει πολύ διάστημα μέχρι την έκρηξη, ίσως ώρες ή λίγες ημέρες. Οι πιθανότητες μιας έκρηξης έχουν αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, Θόρβαλντουρ Θόρνταρσον στο κρατικό δίκτυο RUV. To βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε την ταξιδιωτική του οδηγία για την Ισλανδία, προειδοποιώντας ότι είναι ολοένα και περισσότερο πιθανή η έκρηξη του ηφαιστείου, αλλά δεν προέτρεψε ακόμη να αποφεύγονται οι πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις