Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Όλοι για το κέντρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι για το κέντρο

Και στην πρώτη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση εντάχθηκαν πρόσωπα που όχι μόνο ανήκουν στον κεντρώο χώρο και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέλαβαν και υπουργικές θέσεις με πολύ θετικά αποτελέσματα

Ο χώρος του κέντρου ήταν ανέκαθεν ο πιο ελκυστικός για όλα τα κόμματα, καθώς οι ψηφοφόροι που δηλώνουν κεντρώοι είναι συνήθως πιο δεκτικοί στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στο κράτος, ενώ δεν είναι απολύτως προσκολλημένοι σε παλαιοκομματικές ιδεοληψίες.

Γιάννης Ντσούνος
Του Γιάννη Ντσούνου

Για τους λόγους αυτούς το κέντρο και οι ψηφοφόροι του είναι ένας βασικός στόχος όλων των πολιτικών κομμάτων, που κινούνται από την κεντροαριστερά εως την κεντροδεξιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του στις δύο εκδηλώσεις στην αρχή της εβδομάδας, αυτήν προς τιμήν της Μαριέττας Γιαννάκου και αυτήν προς την τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι επιθυμεί και μπορεί να επικρατήσει στον κεντρώο χώρο.

Με την παρουσία του στην εκδήλωση για τον κ. Σημίτη ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει το άνοιγμα που έχει κάνει προς το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό κέντρο, την ίδια ώρα που διατηρεί στο ακέραιο τις αρχές και τις αξίες του κεντροδεξιού χώρου και του κόμματος που ηγείται, δηλαδή της ΝΔ. Ωστόσο δεν περίμενε κανείς την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αντιληφθεί το πώς κινείται ο ίδιος τα τελευταία χρόνια, αφού έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να συνθέσει απόψεις, αλλά και να προσελκύσει στελέχη από αυτόν τον χώρο.

Σύνθεση προσώπων και απόψεων

Και στην πρώτη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση εντάχθηκαν πρόσωπα που όχι μόνο ανήκουν στον κεντρώο χώρο και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέλαβαν και υπουργικές θέσεις με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αυτή η σύνθεση απόψεων, αλλά και προσώπων τόσο στην πρώτη διακυβέρνηση, όσο και στην παρούσα, πιστώνεται αποκλειστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατόρθωσε εκτός από την ενσωμάτωση στην ΝΔ αυτών των πολιτικών ως πρόσωπα, να περιορίσει στο ελάχιστο και τις όποιες αντιδράσεις υπήρξαν στο εσωτερικό της ΝΔ για τις επιλογές αυτές.

Απήχηση στον κεντρώο χώρο

Η συνταγή πέτυχε και επομένως ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να την αλλάξει, αλλά μάλλον να την ενισχύσει. Και αυτό γίνεται όχι μόνο με την παρουσία του σε μια εκδήλωση που τιμά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και με τις πολιτικές που αναπτύσσει που, όπως δείχνουν τόσο τα δημοσκοπικά μεγέθη, όσο και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, βρίσκουν μεγάλη απήχηση στον κεντρώο χώρο και τους ψηφοφόρους του. Οι ισορροπίες αυτού του εγχειρήματος που δεν είναι άλλο από την κυριαρχία στο κέντρο δεν είναι εύκολες, αφού χρειάζεται κατά καιρούς να ξεπεραστούν πολλές από τις διαχωριστικές γραμμές που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν μεταξύ των κομμάτων, ωστόσο οι συγκυρίες δείχνουν να βοηθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι έντονες διεργασίες που γίνονται στον χώρο της κεντροαριστεράς διευκολύνουν τη μεγαλύτερη διείσδυση της ΝΔ στον χώρο αυτό.

Σταθερότητα και μεταρρυθμιστικό έργο

Η ρευστή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, που οδεύει μαθηματικά προς την διάσπαση, το ακόμη θολό πολιτικό μήνυμα που θέλει να περάσει στους πολίτες η νέα του ηγεσία, αλλά και η ισχνή άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, που δεν δείχνει να κεφαλαιοποιεί ακόμη αυτήν την κατάσταση, επιτρέπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσελκύσει ακόμη περισσότερους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι επιθυμούν σταθερότητα και μεταρρυθμιστικό έργο. Οι κινήσεις, λοιπόν, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη γίνονται, τα κόμματα της κεντροαριστεράς γνωρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος μεγαλύτερων απωλειών και οφείλουν να κινηθούν ανάλογα, και όλα αυτά θα κριθούν όπως φαίνεται σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των επικείμενων ευρωεκλογών σε λίγους μήνες από τώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις