Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα παιδιού Α21 – αίτηση: Για πόσο θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού Α21 – αίτηση: Για πόσο θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα

Επίδομα παιδιού Α21 - αίτηση: Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν για λίγο ακόμα νέες αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα παιδιού.

Η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού θα κλείσει προσωρινά για τους πολίτες στις 10 Νοεμβρίου 2023, στις 18:00, όπως ανακοίνωσε σήμερα (7.11.23) ο ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της πέμπτης δόσης του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου και θα ανοίξει αυτόματα στις 30 Νοεμβρίου 2023, ενώ  για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Προσθέτει, δε, ότι η αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Έρχονται αυξήσεις

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος για το παιδί.

Συγκεκριμένα:

  • Το επίδομα για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ.
  • Για δύο παιδιά από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ
  • Για τρία παιδιά το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ ευρώ
  • Για 4 παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ που εισέπραξαν φέτος.

Ριζικές αλλαγές στο επίδομα παιδιού – Εκδίδονται χιλιάδες προπληρωμένες κάρτες από το 2024

Μέσω προπληρωμένης κάρτας θα πληρώνεται το μισό ποσό από το επίδομα παιδιού από το 2024 και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η έκδοση της νέας κάρτας είναι μια απόφαση που θα ληφθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες. Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους. Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με βάση το σχέδιο το 50% του ποσού θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με προπληρωμένη κάρτα και το άλλο 50% θα μπορεί ο δικαιούχος να το κάνει ανάληψη μετρητών. Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα παιδιού ύψους 70 ευρώ θα μπορεί τα 35 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 35 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Τι προβλέπουν τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα βήματα προβλέπουν την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης για το πως θα εφαρμοστεί, την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τράπεζες προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους και στην συνέχεια το 2024 η υλοποίηση του μέτρου. Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Τι αλλάζει

Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α. Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις