Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα ανεργίας αύξηση: Στα «σκαριά» πιλοτικό πρόγραμμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ανεργίας αύξηση: Στα «σκαριά» πιλοτικό πρόγραμμα

Επίδομα ανεργίας αύξηση: Το βασικό σενάριο «αύξησης»

Επίδομα ανεργίας κοντά στον βασικό μισθό προβλέπει το πιλοτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που βρίσκεται στα «σκαριά» και αναμένεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Ειδικότερα, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης ανέφερε πως στο πλαίσιο του ΤΑΑ, η ΔΥΠΑ έχει εξασφαλίσει πόρους άνω των 100 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας, σε πιλοτικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο δεν αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων και προεργασιών. Ωστόσο, μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία του προσχεδίου.

Το βασικό σενάριο «αύξησης»

Όπως αναφέρει σχετικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ, το σενάριο που εξετάζεται, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, είναι πως θα μπορούσε το επίδομα να είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες παροχής, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, καθώς αυτή τη στιγμή το επίδομα ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου. Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού.

Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, εξετάζεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής, πιο κοντά στον βασικό μισθό, και να αποκλιμακώνεται σταδιακά, με τον διοικητή της ΔΥΠΑ να τονίζει πως δεν εξετάζεται η μείωση του επιδόματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις