Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Προφιλ γυναικοκτόνων: Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά;
ΚΟΣΜΟΣ

Προφιλ γυναικοκτόνων: Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά;

Προφιλ γυναικοκτόνων: Τι δηλώνει κλινικός ψυχολόγος για τα κοινά τους χαρακτηριστικά

Ο Αυστραλός κλινικός ψυχολόγος Tim Watson Munro με αφορμή τις 6 δολοφονίες γυναικών από συντρόφους τους τις τελευταίες δέκα μέρες στην Αυστραλία έγραψε ένα άρθρο του στη New York Post για τα κοινά χαρακτηριστικά των ανδρών που σκοτώνουν τις συντρόφους τους. Τα στατιστικά στοιχεία, όπως αναφέρει, είναι συγκλονιστικά. Όπως λέει ο ίδιος, οι άνδρες που έχουν σκοτώσει τις συντρόφους τους είναι σαφές ότι διαθέτουν ορισμένα κοινά, επίμονα χαρακτηριστικά και συνήθως είναι άντρες που δείχνουν «μαγκιά» αλλά στην πραγματικότητα νιώθουν ανεπαρκείς και έχουν εύθραυστο εγώ. Πρόκειται για ανθρώπους που ξέρουν να επιβάλλονται μόνο μέσω της υποταγής των άλλων και ιδίως των γυναικών συντρόφων τους. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτής της εξουσίας θεωρείται απειλή και με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοτίβο σωματικής και ψυχολογικής βίας, με αποκορύφωμα τη δολοφονία.

Πώς μπορούν οι γυναίκες να προστατεύσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αποφύγουν αυτές τις δυνητικά δολοφονικές σχέσεις;

Υπάρχει ένας αριθμός σταθερών «κόκκινων» γραμμών που αναδύονται κατά τη διάρκεια των σχέσεών τους. Αυτές περιλαμβάνουν στην αρχή το love bombing, όπου η γυναίκα κατακλύζεται από στοργή, δώρα και έντονη προσοχή από τον υποψήφιο νέο σύντροφό της. Ενώ αυτό μπορεί να είναι κολακευτικό, μπορεί επίσης να λειτουργεί πιο ύπουλα. Αυτά τα άτομα τείνουν να είναι κτητικά από την πρώτη στιγμή όσον αφορά την εγκαθίδρυση της σχέσης και μόλις συμβεί αυτό, αρχίζει ο έλεγχος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξαναγκαστικό έλεγχο, όπου ο άνδρας επιμένει να γνωρίζει πού βρίσκεται η σύντροφός του, προσπαθεί να εμποδίσει τις σχέσεις της με την οικογένεια και τους στενούς φίλους και απαιτεί όλο και περισσότερο αποκλειστικό χρόνο.

Όταν ξεκινούν οι αντιρρήσεις, ο άνδρας αρχίζει ένα κλιμακούμενο μοτίβο βίας που μπορεί να περιλαμβάνει το σπάσιμο επίπλων, αντικειμένων και στη συνέχεια επίθεση στο ίδιο το θύμα. Επειδή το θύμα έχει χάσει την επαφή με εξωτερικές πηγές υποστήριξης, γίνεται όλο και πιο ευάλωτο σε αυτού του είδους τη χειραγώγηση. Άλλοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση ουσιών με αλκοόλ και ναρκωτικά, τα οποία επηρεάζουν την κρίση του άντρα, ο οποίος είναι πιθανό να δράσει με βίαιο τρόπο. Ενώ η συμπεριφορά του δράστη μπορεί να φαίνεται «τρελή», στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι: συνήθως πρόκειται για άτομα που έχουν πλήρη επίγνωση του τι κάνουν και των συνεπειών των πράξεών τους.

Ο δράστης θεωρεί την σύντροφό του «κτήμα» του

Σε αυτό το στάδιο, ο δράστης έχει φτάσει να θεωρεί τη σύντροφό του ως κτήμα του, που δεν διαφέρει από ένα αυτοκίνητο, μια τηλεόραση η άλλα άψυχα αντικείμενα. Απειλείται και στη συνέχεια εξοργίζεται με τη σκέψη ότι το άτομο που ελέγχει, θα επιλέξει να εγκαταλείψει τη σχέση. Αυτό οδηγεί σε πραγματικές απειλές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη δολοφονία κατά τη διάρκεια της περιόδου που το θύμα προσπαθεί να εγκαταλείψει τη σχέση. Είναι εκείνο το σημείο που οι γυναίκες διατρέχουν και τον πιο σημαντικό κίνδυνο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις