Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Εύβοια ζημιές: Έλεγχοι κτηρίων σε Μαντούδι και Μετόχι
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Εύβοια ζημιές: Έλεγχοι κτηρίων σε Μαντούδι και Μετόχι

Σεισμός Εύβοια ζημιές: Κλειστά τα σχολεία

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί λίγο μετά τις οκτώ και μισή έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Εύβοιας, αν και η πρώτη εκτίμηση των σεισμολόγων είναι ότι το μέγεθος βρίσκεται στα ανώτατα όρια των δονήσεων που δίνει η περιοχή Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης. Υπάρχουν κάποιες αναφορές για μικρές κατολισθήσεις από το Προκόπι προς το Πήλι, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί σε τζαμαρίες επιχειρήσεων και σε ράφια σούπερ μάρκετ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές.

Κλειστά τα σχολεία

Τα σχολεία στο δήμο Λίμνης – Αγίας Άννας – Μαντουδίου έκλεισαν προληπτικά, ενώ παράλληλα ο Δήμος Χαλκίδας ζήτησε από τους διευθυντές όλων των σχολείων να κάνουν αυτοψία στα κτίρια. Οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, καθώς και παλαιά κτήρια. Το 112 απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ώστε όλοι να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχοι, δεδομένου του κινδύνου των κατολισθήσεων.






Η στιγμή που ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ «χτυπά» την Εύβοια

Με απόφαση του δημάρχου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, σήμερα τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν τα μικρά παιδιά από τα σχολεία ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα επιστρέψουν με λεωφορεία στα σπίτια τους. «Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός και κατάρρευση ακινήτων», τόνισε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Από τις πρώτες εικόνες που κατέγραψε το evima.gr από την περιοχή, φαίνονται μαθητές σε σχολείο να έχουν βγει έξω, ανάστατοι. Σοβαρές ζημιές δεν έχουν προκληθεί μόνο σε σούπερ μάρκετ, πράγματα να έχουν πέσει από τα ράφια.

Σύμφωνα με το eviaonline.gr., υλικές ζημιές καταγράφηκαν στο Α.Τ Μαντουδίου, καθώς έπεσε η ψευδοροφή του κτιρίου, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Μιλώντας στο CNN ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκαςανέφερε ότι ο σεισμός έγινε σε μία περιοχή με ρήγματα που παρουσιάζει έντονη μικροσεισμικότητα και ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί είναι της 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρειάζεται παρακολούθηση του φαινομένου καθώς είναι πολύ πρόωρο για να γνωρίζουν οι επιστήμονες αν το 5,2 είναι ο κύριος σεισμός.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις