Τηγανητές πατάτες θερμίδες: Πόσο παχαίνουν, ποιο λάδι είναι κατάλληλο

PLUS

Τηγανητές πατάτες θερμίδες: Πόσο παχαίνουν, ποιο λάδι είναι κατάλληλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τηγανητές πατάτες θερμίδες: Ό,τι πιο αγαπημένο...

02.11.2023 | 17:27

Τηγανητές πατάτες το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων παιδιών και μεγάλων! Μπορεί ο τρόπος κατανάλωσης ή μαγειρέματος να τις καταστήσει ανθυγιεινές και επικίνδυνες; Η θρεπτική αξία της πατάτας ή του γεώμηλου όπως είναι γνωστή, είναι μεγάλη. Τι συμβαίνει όμως, όταν η πατάτα τηγανιστεί; Χάνει μέρος της θρεπτικής της αξίας; Το τηγάνισμα θεωρείται ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος καθώς, αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία 175-200 οC. Με τον τρόπο αυτό μαγειρέματος καταστρέφεται μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών συγκριτικά με το βράσιμο. Καθώς το μέσο που χρησιμοποιείται είναι το λίπος, και συνήθως κακής ποιότητας λίπος, το ποσό της λιπαρής ύλης που απορροφάται εξαρτάται από τον τρόπο τηγανίσματος αλλά, και από το μέγεθος των κομματιών του τροφίμου που τηγανίζεται. Έτσι, ενώ στις τηγανητές πατάτες προσροφάται περίπου το 0.2% της λιπαρής ύλης  στα τσιπς μπορεί να φθάσει μέχρι και το 15%!

Μια μερίδα τηγανητές πατάτες (100γρ. ~ 15 πατάτες) αποδίδουν:

Καλό θα είναι, όταν θελήσουμε να τηγανίσουμε πατάτες, αυτές να είναι χοντροκομμένες καθώς απορροφούν τη μισή ποσότητα σε λίπος απ ότι οι λεπτοκομμένες ή τα τσιπς, ενώ χρησιμοποιώντας απορροφητικό χαρτί, απομακρίνεται ακόμη περισσότερη ποσότητα λαδιού. Καλό θα είναι, το λάδι που θα χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα να είναι ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο, λόγω της σύστασής του, δεν οξειδώνεται όσο τα υπόλοιπα λάδια και, αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος (πάνω από 180° C). Επομένως, δεν παράγονται τα διάφορα ανεπιθύμητα παραπροϊόντα του τηγανίσματος. Βέβαια, κατά το τηγάνισμα τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, χάνονται σε μεγάλο βαθμό. Το πιο κατάλληλο λάδι για τηγάνισμα θεωρείται το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Ετικέτες
Exit mobile version