Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας

Η συνάντηση Οικονόμου - Άγγλου πρέσβη

Στα βήματα της… Σκότλαντ Γιαρντ η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας στις γειτονιές της Αττικής, φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό. Λίγες ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Βρετανού πρέσβη στη χώρα μας κ. Μάθιου Λοτζ, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία των βρετανικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση στη χώρα τους του ίδιου και ακόμη πιο οξυμένου προβλήματος, εφαρμόστηκε μια νέα αστυνομική πρακτική, την οποία ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας ανηλίκων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ομάδες αστυνομικών της υπηρεσίας αυτής, υλοποίησαν οργανωμένη επιχείρηση ελέγχων, περιμετρικά μεγάλου εμπορικού κέντρου, στον Άγιο Δημήτριο με προσαγωγές και ενηλίκων, αλλά στην πλειοψηφία τους ανήλικων, που βρίσκονταν εκεί. Η επιλογή του σημείου, μόνο τυχαία δεν ήταν. Πέριξ του εμπορικού τόσο τον περασμένο Ιούλιο όσο και στα τέλη Μαρτίου, είχαν καταγραφεί αιματηρές συμπλοκές μεταξύ ομάδων ανηλίκων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 16χρονων παιδιών, στο θώρακα και στο πόδι από μαχαίρια η άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Στο πλαίσιο της δράσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ελέγχθησαν 52 άτομα, εκ των οποίων 45 ανήλικοι και προσήχθησαν 6 ανήλικοι στο Τμήμα  της περιοχής. Η δράση στην ίδια ενημέρωση χαρακτηρίζεται «ειδική», που έχει σκοπό «την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων».

Ακόμη πιο αναλυτικά, η Αστυνομία, η οποία θα συνεχίσει παρόμοιες επιχειρήσεις  και σε άλλες περιοχές, αναφέρει:

«Σκοπός της δράσης ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων, που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας. Τα συλλεχθέντα στοιχεία, θα αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης και διερεύνησης για το σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων σε περιοχές όπου διαπιστώνεται συσσώρευση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας. Ανάλογες εξορμήσεις θα συνεχιστούν στο πεδίο της πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της νεανικής εγκληματικότητας», καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ.  Στη ίδια συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου με τον Βρετανό πρέσβη συζητήθηκαν και θέματα  αντιμετώπισης παράνομης μετανάστευσης, λαθροδιακινητών και εξουδετέρωσης   της  εφευρετικότητας των διεθνών εγκληματικών δικτύων και το θέμα εγκατάστασης καμερών.

«Η εγκατάσταση καμερών», τόνισε ο κ. Οικονόμου  «για τον περιορισμό της εγκληματικότητας και την υποβοήθηση της Τροχαίας, με απόλυτο σεβασμό στις προσωπικές ελευθερίες και δεδομένα, αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση και πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε για τον τρόπο που εφαρμόστηκε με αποδεδειγμένη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα το Λονδίνο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις