Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Economist: Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, αρνείται να καταδικάσει την Χαμάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Economist: Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, αρνείται να καταδικάσει την Χαμάς

Μητσοτάκης Economist: Γιατί απείχε η Ελλάδα από το ψήφισμα στον ΟΗΕ - «Μόνη λύση ο διάλογος για δύο κράτη»

Συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα, στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Athenaeum Intercontinental είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Φουκουγιάμα συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων: Από την Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Μητσοτάκης: Πρέπει να δούμε τις λύσεις που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό»

«Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Μια ικανή κεντροδεξιά κυβέρνηση που επικεντρώνεται στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και εστιάζει στην ανάπτυξη μπορεί να κερδίσει στις εκλογές με το ποσοστό που έλαβε το 2019. Το λαϊκιστικό ισοδύναμο στην Ελλάδα κατέρρευσε όσο ήταν στην αντιπολίτευση». Χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών τις ανισότητες και σημείωσε: «Κατηγορούμε τους λαϊκιστές ότι προσφέρουν εύκολες λύσεις αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να δούμε τις λύσεις που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό».

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Λύση με δύο κράτη και στρατηγική ήττα Χαμάς

Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος.

Δεν μιλάμε στη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης, χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς.

Δεν είναι πολύ αργά να αρχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Γάζας και ποιος θα τη διοικήσει, εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα.

Μητσοτάκης για ψήφισμα ΟΗΕ

Η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες. Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή.

«Θα προσπαθήσω να συμβάλω στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ»

Ο Ερντογάν «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».

«Η Ελλάδα είναι πολύ συνεπής στη σχέση της με την Τουρκία από όταν ανέλαβα τα ηνία»

Το σενάριο επανεκλογής Τραμπ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου, ωστόσο απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική. Από την πλευρά του ο κ. Φουκουγιάμα δήλωσε ότι, «αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη» και είπε πως νόμιζε ότι «είχαμε ξεμπερδέψει με τον Τραμπ» μετά την ήττα του στις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις