Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Formula 1: Απόλυτη κυριαρχία του Φερστάπεν στο Μεξικό
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Formula 1: Απόλυτη κυριαρχία του Φερστάπεν στο Μεξικό

Formula 1: Νέο ρεκόρ του Μαξ στο Μεξικό

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε την 16η νίκη του σε 19 αγώνες της φετινής Formula 1, σε μια σεζόν τέτοιας κυριαρχίας που ποτέ άλλοτε δεν έχει γνωρίσει το σπορ. Στο επεισοδιακό GP του Μεξικού, ο Σέρτζιο Πέρεζ εγκατέλειψε στην πρώτη στροφή μετά από σύγκρουση με τον Σαρλ Λεκλέρ, και έπειτα από διακοπή περίπου 20 λεπτών μετά από σφοδρό ατύχημα του Κέβιν Μάγκνουσεν στον 33ο γύρο.

Ο Λιούις Χάμιλτον βγήκε νικητής της μάχης με τη Ferrari για το δεύτερο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας πίσω του τους Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ, ενώ μετά τη διακοπή ο Λάντο Νόρις έδειξε με τον ρυθμό του ότι η McLaren είχε την ταχύτητα να μπει στη μάχη αυτή – αλλά ο Άγγλος πλήρωσε τα λάθη του στις χθεσινές δοκιμές κατάταξης.

Το ατύχημα στην εκκίνηση

Στην εκκίνηση ο Φερστάπεν, από την 3η θέση, εκμεταλλεύτηκε το slipstream των δύο Ferrari και τις πέρασε για να πάρει την πρωτοπορία. Πιο πίσω, ο Πέρεζ έκανε την καλύτερη φετινή του εκκίνηση και προσπάθησε από την εξωτερική περνώντας τον Λεκλέρ. Όμως, οι δύο Red Bull στρίμωξαν τον Μονεγάσκο, η RB19 του Πέρεζ προσέκρουσε στη Ferrari, απογειώθηκε και προσγειώθηκε στην έξοδο διαφυγής. Στο συμβάν έσπασε ο πλευρικός αεραγωγός και το ψυγείο της RB19 – αναγκάζοντας τον Μεξικανό να γυρίσει στα πιτς και να εγκαταλείψει.

Ο αγώνας…

Ο Φερστάπεν, με προβλήματα φθοράς της μέσης γόμας, μπήκε πρώτος από τους πρωτοπόρους στα πιτς στον 19ο γύρο για να βάλει τη σκληρή. Ο Λεκλέρ πήρε την προσωρινή πρωτοπορία, με διαφορά 5” από τον Σάινθ και τον Χάμιλτον που ακολουθούσε κατά πόδας τον Ισπανό. Στον 24ο γύρο η Mercedes κάλεσε τον Χάμιλτον πρώτο στα πιτς για να κάνει το undercut στον Σάινθ.

Όμως, τρεις γύρους αργότερα, ο Φερστάπεν κατάφερε να φτάσει και να περάσει τον Κάρλος Σάινθ. Όταν ο Ισπανός μπήκε πρώτος από τις δύο Ferrari στα πιτς, στον 30ό γύρο, και στον αμέσως επόμενο ο Λεκλέρ, ο Φερστάπεν βρέθηκε με τεράστιο προβάδισμα 16,8” από τον Μονεγάσκο, ενώ το undercut του Χάμιλτον τον ανέβασε με επιτυχία στην 3η θέση, εμπρός από τον Σάινθ.

Όμως, στον 33ο γύρο ο αγώνας διακόπηκε διότι η Haas του Κέβιν Μάγκνουσεν προσέκρουσε με βία στις μπαριέρες. Στο εσάκι των στροφών 8-9 υποχώρησε η πίσω αριστερή ανάρτηση του μονοθέσιου, πιθανώς λόγω εξόδου που είχε ο Δανός λίγο νωρίτερα. Ο αγώνας ήταν εφιαλτικός για την Aston Martin, καθώς ο Αλόνσο ήταν τελευταίος και εντέλει εγκατέλειψε λόγω ζημιάς στο μονοθέσιο από κάποιο θραύσμα, ενώ στο τέλος εγκατέλειψε και ο Στρολ έπειτα από επαφή με την Alfa Romeo του Βάλτερι Μπότας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις