Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Με “εγκέφαλο” Παλαιστίνιο, κύκλωμα στη Σάμο πουλούσε πλαστά έγγραφα ασύλου
ΕΛΛΑΔΑ

Με “εγκέφαλο” Παλαιστίνιο, κύκλωμα στη Σάμο πουλούσε πλαστά έγγραφα ασύλου

Τα "μυστικά" του ηλεκτρονικού υπολογιστή 

Με αρχηγό και γενικό συντονιστή έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος ζει στην Τουρκία, κύκλωμα, που δρούσε υπό τις εντολές του στο νησί της Σάμου, εφοδίαζε έναντι χρηματικής αμοιβής παράτυπους μετανάστες με πλαστά δελτία αιτούντων πολιτικού ασύλου, δηλαδή διεθνούς προστασίας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ένας άλλος Παλαιστίνιος κι ένας Σύρος, που διαμένουν στη Δομή τη Σάμου, ήταν τα πρόσωπα τα οποία πλησίαζαν παράτυπους μετανάστες και τεχνηέντως πρότειναν να τους εξασφαλίσουν δελτία πολιτικού ασύλου με τα οποία θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα ανενόχλητοι. Τρεις ακόμη αλλοδαποί, που είχαν ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση που δρούσε από τον Αύγουστο στο νησί και συνελήφθησαν ήταν αυτοί, οι οποίοι αναλάμβαναν να μεταφέρουν τα στοιχεία των «πελατών» στην Αθήνα, όπου υπό τις οδηγίες του Παλαιστίνιου από την Τουρκία παραχωρούσαν πλαστά δελτία σε όσους πλήρωναν.

Μετά από αυτή την σοβαρή αποκάλυψη, που έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και σε περίοδο που έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη, έχει ξεκινήσει νέα, βαθιά έρευνα από τις ελληνικές Αρχές.

Τα “μυστικά” του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Αυτό, προκειμένου να απαντηθεί το μέγα ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που έχουν εφοδιαστεί με πλαστά δελτία διεθνούς προστασίας και που βρίσκονται τώρα. Σημαντική βοήθεια αναμένεται να λάβουν οι αστυνομικοί από τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν από την εξέταση υπολογιστή ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή των εμπλεκομένων, του Παλαιστίνιου και του Σύρου στη Σάμο.

Για την σοβαρή υπόθεση με άγνωστες, ακόμη προεκτάσεις, εξέδωσε σχετική επίσημη ενημέρωση η ΕΛ.ΑΣ, στην οποία αναφέρεται:

«Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, στο νησί της Σάμου. Κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν στη Σάμο, πέντε  άτομα – αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της πλαστογραφίας, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης. Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνεται και αλλοδαπός, αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος διαμένει και δραστηριοποιείται σε χώρα του εξωτερικού.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, καθώς και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου του έτους 2023, ο αρχηγός και οι συλληφθέντες συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό τη διακίνηση, έναντι χρηματικής αμοιβής, πλαστών δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας, σε παράτυπα εισερχόμενους υπηκόους τρίτων χωρών στο νησί της Σάμου.

Σε παράτυπους μετανάστες

Ειδικότερα, τα μέλη του κυκλώματος, δρώντας υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους, προμηθεύονταν τα πλαστά έγγραφα από περιοχή της Αττικής και ακολούθως τα πωλούσαν σε παράτυπα εισερχόμενους αλλοδαπούς στη Σάμο, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη παραμονή και μετακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

11 πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, 2-πλαστές ταυτότητες αλλοδαπών Αρχών, 4- ακτοπλοϊκά εισιτήρια και -2- κάρτες επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών, τα χρηματικά ποσά των 9.500 τουρκικών λιρών, 295 ευρώ και 10- δολαρίων Η.Π.Α., φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, 9-κινητά τηλέφωνα, 4 τραπεζικές κάρτες και παραστατικά χρηματικών συναλλαγών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, ενώ το προανακριτικό έργο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω, το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας και οι διασυνδέσεις της οργάνωσης, η τυχόν συμμετοχή περισσότερων ατόμων σε αυτήν, καθώς και η ενδεχόμενη εμπλοκή της σε συναφείς έκνομες ενέργειες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις