Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ρεύμα – μέτρα στήριξης: Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα – μέτρα στήριξης: Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο

Ρεύμα - μέτρα στήριξης: Αντιμετώπιση υψηλών λογαριασμών ρεύματος ενόψει του φετινού χειμώνα

Ανάσα στα νοικοκυριά με την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξής τους προκειμένου τα να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, θα δώσει έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη. Την εξαγγελία έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Αναφερθείς στο ενδεχόμενο οι αυξήσεις να συνδέονται με το σύνολο των διεθνών εξελίξεων, είπε ότι δεν μπορεί να το προβλέψει, τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνική οικονομία, χωρίς να εκτροχιάζεται, προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα αφορούν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανσή τους. Στόχος του υπουργείου είναι να ανακουφίσει το νοικοκυριό και να κάνει σύγκριση της κατανάλωσης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς, ώστε να είναι σαφές ποια νοικοκυριά ζεσταίνονται με ηλεκτρική ενέργεια.

«Επίδομα θέρμανσης από τις αρχές του νέου έτους»

Ειδικότερα, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο πως από τις αρχές του νέου έτους, θα λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης και όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα προκειμένου να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με εκείνα όλων όσοι λαμβάνουν επιδότηση και χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Το ερώτημα είναι πώς θα διαπιστώνεται αν ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί το ρεύμα για θέρμανση. Η απάντηση είναι ότι εξετάζεται να δίνεται το επίδομα μόνο για καταναλώσεις πάνω από ένα χρηματικό ποσό. Συγκεκριμένα, θα γίνεται σύγκριση της κατανάλωσης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς.

Αν ένα νοικοκυριό π.χ. είχε 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωση το καλοκαίρι και 3.000 το χειμώνα είναι προφανές ότι οι παραπάνω κατανάλωση έρχεται για τη θέρμανση. Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα διαχωρισθούν από τα οικονομικά ευάλωτα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει ήδη έτοιμο το «εργαλείο», μέσα από το οποίο οι θα εντοπίζονται οι ενεργειακά ευάλωτοι πολίτες. Συγκεκριμένα, μέσα από τις «βαθμοημέρες», ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται ήδη για το επίδομα θέρμανσης, θα δίδεται η δυνατότητα να λαμβάνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις πολίτες που ζουν σε περιοχές όπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρατηρούνται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με πληροφορίες στα κυριακάτικα μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις