Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Βαρυσήμαντη ομιλία του Φωκίωνα Καραβία για το δημογραφικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρυσήμαντη ομιλία του Φωκίωνα Καραβία για το δημογραφικό

Το δημογραφικό ζήτημα ως η μείζων μεσοπρόθεσμη πρόκληση για την Ελλάδα.

Τον διετή απολογισμό της ευρείας κλίμακας πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό που υλοποιεί η Eurobank από το 2021, μέσω του Προγράμματος Μπροστά για την Οικογένεια, παρουσίασε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, στον χαιρετισμό του σε συνέδριο με θέμα Δημογραφικό 2023 – Ώρα για Δράση, και κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος Μπροστά για την Οικογένεια έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση 20 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, πολλά από τα οποία σε ακριτικά νησιά, ενώ 12 εγκυμοσύνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε Β. Αιγαίο και Δωδεκάνησα. Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία & τη Δημογραφία, κα Ντούμπραβκα Σουίτσα (διαδικτυακά), ενώ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, υψηλόβαθμα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικοί, ακαδημαϊκοί και στελέχη της αγοράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε: Είμαστε εδώ ξανά γιατί, παρόλο που επιλέξαμε να αναδείξουμε το δημογραφικό ζήτημα ως τη μείζονα μεσοπρόθεσμη πρόκληση για την Ελλάδα, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την επιδείνωση των στοιχείων που ανέδειξε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το έτος 2022: ο αριθμός των γεννήσεων σε νέο χαμηλό, κάτω των 75.000, και η διαφορά θανάτων – γεννήσεων, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλο που οι αριθμοί αυτοί περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα, μας δίνουν το κίνητρο να συνεχίζουμε ακόμη πιο εντατικά τις ενέργειές μας. Τι έχουμε κάνει έως σήμερα; Μια σειρά δράσεων σε πολλά επίπεδα – με έμφαση τη στήριξη της οικογένειας των ακριτικών περιοχών από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο είναι σε πλήρη εξέλιξη. To video που μόλις παρακολουθήσαμε συνοψίζει όλες τις δράσεις μας. Συγκεκριμένα :

 

Πρώτον, στηρίζουμε τις νέες οικογένειες.

Σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μοιράστηκαν βρεφικά πακέτα σε 600 οικογένειες. Τοποθετήθηκαν, παιδαγωγοί σε Δήμους, όπως ρομποτικής στον Άγιο Ευστράτιο, λογοθεραπευτής στις Οινούσσες και μουσικός στο Καστελλόριζο. Συμβάλλουμε στη λειτουργία της πανελλαδικής γραμμής υποστήριξης 11525, που έχει ανταποκριθεί σε περισσότερες από 4.000 κλήσεις. Σε συνεργασία με την ένωση «Μαζί για το Παιδί» οργανώθηκαν 24 ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Έβρο και Αιγαίο, με συμμετοχή άνω των 300 γονέων.

Δεύτερον, στηρίζουμε την απασχόληση για να μπορούν όσοι το επιλέγουν να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτή τη δράση. Μεταφέραμε 45 μόνιμες θέσεις εργασίας από τις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας στον Έβρο και τις καλύψαμε αποκλειστικά από κατοίκους της περιοχής. Δρομολογούμε τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, ξεκινώντας με άλλες 30 προσλήψεις σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Άγιο Ευστράτιο – οι 20 έχουν ήδη επιλεγεί και βρίσκονται σε φάση εκπαίδευσης

Τρίτον, στηρίζουμε τις οικογένειες για να αποκτήσουν παιδιά.

Ίσως το πιο σημαντικό, τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά: μέσα από τη συνεργασία μας με το σωματείο BeLive και τους ιδρυτές της κκ. Κελλάρη και Χηνιάδη, και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία μας- είμαστε δίπλα σε οικογένειες από ακριτικές περιοχές, ιδίως νησιά του Αιγαίου, ώστε να αποκτήσουν παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι ωφελούμενοι είναι ζευγάρια που διαφορετικά δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο σχετικό κόστος. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία έχουν γεννηθεί μέχρι σήμερα 20 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Και συνεχίζουμε … Και ήδη έχουμε 12 κυήσεις σε εξέλιξη στο Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Θα αναδείξουμε και στην τηλεοπτική μας καμπάνια την πρωτοβουλία για το δημογραφικό, γιατί πιστεύουμε ότι η προβολή λειτουργεί ως παράδειγμα και μπορεί να φέρει κι άλλους να στοιχηθούν πίσω από ένα στόχο. Όπως για παράδειγμα, η συγγενής μας εταιρεία Eurolife, που έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το Δημογραφικό και πρόσφατα εγκαινίασε βρεφονηπιακό σταθμό στο Καστελόριζο.

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι η Eurobank δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού μόνον μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί, και αναδείχθηκε και πέρυσι στο συνέδριο με την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ που χρηματοδοτήσαμε, η κοινωνία μας δεν χρειάζεται μόνο να αυξήσει το ρυθμό γεννητικότητας, αλλά και να μπορέσει να κρατήσει τον πληθυσμό στη χώρα. Τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2021 αποκαλύπτουν κάτι ενδιαφέρον. Δυο μόνο περιφέρειες της χώρας έχουν θετικό δημογραφικό ισοζύγιο, δηλαδή αύξησαν τον πληθυσμό τους σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2011. Κι αυτές είναι το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη – με +6,1% και +0,2% αντίστοιχα, όταν δυστυχώς για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ήταν ισχυρά αρνητικός με πληθυσμιακές απώλειες της τάξης του 3,1%, δηλαδή μείωση των μόνιμων κατοίκων κατά 333.000.

Τα χρόνια της κρίσης, η δημογραφική συρρίκνωση επιδεινώθηκε δραματικά από την μαζική έξοδο νέων προς το εξωτερικό σε αναζήτηση επαγγελματικών προοπτικών. Η Eurobank συμβάλλει ως οργανισμός -έχουμε τη χαρά να είναι πια μαζί μας αρκετοί συνάδελφοι που επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα- αλλά και μέσα από την καθημερινή μας δραστηριότητα. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη συμμετοχή μας στη χρηματοδότηση σχεδόν όλων των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα (και είναι πολλά), τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα που δημιουργούν άμεσα θέσεις εργασίας, καθώς και τη συνεργασία μας με όλους τους μεγάλους ξένους επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα σήμερα η δημογραφική ανθεκτικότητα προϋποθέτει μια ακμάζουσα οικονομία. Η δική μας εντολή, η δική μας δουλειά είναι να την χρηματοδοτήσουμε και να υποστηρίξουμε ολιστικά μια τέτοια οικονομική ανάπτυξη, τοπικά και πανελλαδικά, και σε αυτό το σκοπό διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Το 2021 αναλάβαμε μια δέσμευση και μια ευθύνη. Πιστεύουμε πως με την ανάδειξη του Δημογραφικού σε κεντρικό πυλώνα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας ακούσαμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας. Αποδεικνύεται από την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια εκδήλωσή μας και πιστοποιείται συνεχώς, χαρακτηριστικά με το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τίμησε και φέτος, όπως και πέρυσι, το συνέδριο με την εισαγωγική ομιλία του, δίνοντας έτσι το στίγμα ότι το δημογραφικό ζήτημα βρίσκεται ψηλά εκεί που πρέπει στην ατζέντα της Πολιτείας. Η Eurobank, θα παραμείνει προσηλωμένη στη στήριξη κάθε ουσιαστικής πρωτοβουλίας για έναν εθνικό στόχο που πηγαίνει πέρα από εμάς τους ίδιους και αφορά την προοπτική της Ελλάδας και τις μελλοντικές γενιές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις