Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Με «σηκωμένα τα μανίκια» εργάζεται από την πρώτη μέρα για να καλυτερεύσει ο Δήμος Ζωγράφου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με «σηκωμένα τα μανίκια» εργάζεται από την πρώτη μέρα για να καλυτερεύσει ο Δήμος Ζωγράφου

«Ο Δήμος Ζωγράφου δεν πρέπει και δεν θα γυρίσει πίσω!»

Τον δήμο Ζωγράφου διεκδικούν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο νυν δήμαρχος Βασίλης Θώδας και η Τίνα Βλάχου-Καφατσάκη. Την πρώτη Κυριακή, ο κ. Θώδας, συγκέντρωσε 37,80% και η κα Καφατσάκη 27,99%. Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις κάλπες, θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της, την 1η Ιανουαρίου 2024. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θώδας απηύθυνε ανοιχτή επιστολή σε όλους τους Δημότες του Ζωγράφου, των Ιλισίων και του Γουδιού ενόψει των εκλογών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου και στον συνδυασμό μας «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ». Εσείς μας δώσατε την πρώτη θέση στις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Εσείς μας δώσατε το ποσοστό 38%, που είναι το μεγαλύτερο που έχει πάρει παράταξη στον Δήμο Ζωγράφου από το 2006. Η νίκη αυτή για να ολοκληρωθεί πρέπει να επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Πρέπει όλοι να προσέλθουμε στις κάλπες, να ψηφίσουμε, χωρίς σταυρό αυτή τη φορά. Τώρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το έργο που αφορά τις γειτονιές μας, του Ζωγράφου, το Γουδή, τα Ιλίσια.

Ζητώ την ψήφο σας για να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα το έργο που ξεκινήσαμε το 2019. Ζητώ την ψήφο σας για να υλοποιήσουμε τα έργα που έχουμε ήδη προγραμματίσει και να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα οποία δεν προλάβαμε να επιλύσουμε την πρώτη τετραετία.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν τα κάναμε όλα και δεν τα κάναμε όλα όπως θα θέλαμε. Κάναμε όμως περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον. Περισσότερα απ’ όσα έχουν γίνει ποτέ. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Δώστε μας τη δυνατότητα να αλλάξουμε την πόλη που αγαπάμε.

Το γνωρίζουμε όλοι καλά. Η πόλη μας δεν αντέχει να γυρίσει πίσω. Θέλω και σε αυτό να είμαι ειλικρινής. Αυτοί που δεν έκαναν απολύτως τίποτα στο παρελθόν δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα, ακόμα και αν τα βρουν έτοιμα από εμάς. Οι αγκυλώσεις τους, ο λαϊκισμός, οι κομματικές τους ιδεοληψίες δεν τους αφήνουν.  Στα χέρια σας κρατάτε το μέλλον της Πόλης μας. Σας ζητώ λοιπόν να επιλέξετε, ξανά, την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Για την πόλη μας, για τις γειτονιές μας, για τα παιδιά μας. Ο Δήμος Ζωγράφου δεν πρέπει και δεν θα γυρίσει πίσω! Όλοι στις Κάλπες!».

«Από την πρώτη ημέρα, σηκώσαμε τα μανίκια και πέσαμε στη δουλειά»

Ο κ. Θώδας σημειώνει με νόημα ότι οι πολίτες δεν έχουν να συγκρίνουν προγραμματικές δηλώσεις, αλλά δύο πραγματικότητες, την τετραετία που μας πέρασε με την προηγουμένη πενταετία της κυρίας Καφατσάκη. Από την πλευρά του ο κ. Θώδας επισημαίνει πως «εμείς, από την πρώτη ημέρα, σηκώσαμε τα μανίκια και πέσαμε στη δουλειά. Παλέψαμε σε δεκάδες μέτωπα», τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη σκληρή δουλειά και τις παρεμβάσεις που έκανε. Την όλη προσπάθεια που έχει γίνει την αντιδιαστέλλει με την απραξία της εποχής Καφατσάκη. «Σκεφθείτε τον οδοφωτισμό στην εποχή της Καφατσάκη και αυτόν που υπάρχει σήμερα.

Δείτε τον στόλο καθαριότητας που υπήρχε και τον σημερινό. Δείτε πόσοι υπόγειοι κάδοι υπάρχουν σήμερα. Σκεφθείτε τα σχολεία μας. Σκεφθείτε τα 300 παιδιά μας που μένανε εκτός παιδικών σταθμών. Σκεφθείτε το Άλσος Ιλισίων. Έναν χώρο που επικρατούσε η μιζέρια και η ανομία και όπου σήμερα επικρατεί το φως και σε 20 ημέρες δημιουργείται ξανά μετά από 12 χρόνια Παιδική χαρά. Σκεφτείτε την εγκατάλειψη του Ρυθμού και δείτε μέσα στο καλοκαίρι έναν νέο χώρο διασκέδασης και αναψυχής. Σκεφθείτε τις χρηματοδοτήσεις που έλαβε ο Δήμος Ζωγράφου και τα άνω των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ που καταφέραμε να φέρουμε στη πόλη για έργα. Για έργα που θα αρχίσουν αυτό το φθινόπωρο και που θα αλλάξουν όλη μας την πόλη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δημοτικοί σύμβουλοι από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό φάσμα

Ο κ. Θώδας θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που νοιάζονται και θέλουν την πρόοδο του Δήμου. Κι αυτό ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Μόνη προϋπόθεση είναι η συμφωνία στο στρατηγικό πλαίσιο για την πόλη. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, μέσα από τα δεινά που επέφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική, βγήκε και ένα καλό. «Ότι διαπίστωσαν κάποιοι άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να βγάλουμε και αποτέλεσμα. Και πραγματικά, αν δεν είμαστε οι μοναδικοί, είμαστε από τις λίγες συνεργασίες που αρχίσαμε το ‘19 και αυξήσαμε τη δυναμικότητά μας σε Δημοτικούς Συμβούλους. Τόσο με τον κύριο Άγη Παπακωνσταντίνου, με τον κύριο Γιώργο Γιαννακόπουλο αλλά και τους υπολοίπους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους έχουμε μια αγαστή συνεργασία σε όλα τα θέματα και γι’ αυτό κάναμε τη “Συμμαχία Δημιουργίας”, μια καινούργια παράταξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους μας, όλες αυτές τις παρατάξεις που κατέβηκαν το ’19 μόνες τους, την “Ώρα για Δουλειά”, το “Εδώ Ζω” και τη “Πολίτες σε Δράση, Νέα Πνοή”».

Στόχος του κ. Θώδα είναι να συνεχίσει το έργο που έχει αρχίσει αυτά τα χρόνια στον Δήμο Ζωγράφου. Δηλώνει πως θέλει να δει την πόλη να αλλάζει, επισημαίνοντας πως η πόλη «θα αλλάξει τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα γίνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ. Ήδη έχουν γίνει. Αλλά, αυτός ο στόχος ευελπιστούμε να είναι και το θέλω του ζωγραφιώτικου λαού, ώστε να είμαστε ξανά στη διοίκηση του Δήμου. Γιατί οι βαθιές τομές και τα μεγάλα έργα δεν είναι αυτονόητα. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες του Ζωγράφου δεν θα παίξουν στα ζάρια το μέλλον του τόπου τους. Εμπιστεύομαι την κρίση τους».

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» περιλαμβάνονται αναπλάσεις σχεδόν σε όλη τη πόλη, επισημαίνει ο κ. Θώδας. Μόνο με αυτό το έργο θα ανακατασκευαστούν 29.000 τετραγωνικά μέτρα πεζοδρομίων και 58.000 τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή πλατειών και πάρκων. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η ανάπλαση των 17 στρεμμάτων στα Ιλίσια, η αναζωογόνηση του Πάρκου στο Γουδή και όλες οι πλατείες της πόλης.

Τα μεγάλα project

Ο κ. Θώδας προωθεί την αστική αναζωογόνηση και την ολοκλήρωση του έργου στη Βίλα Ζωγράφου. Ο ίδιος αναφέρει πως στο κέντρο του Ζωγράφου, δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος χώρος. Θεωρεί πως το έργο στη Βίλα Ζωγράφου θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και θα μπορούν να το επισκέπτονται και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από τόσα και τόσα χρόνια, για πρώτη φορά θα υπάρξει ολοκληρωμένη ώριμη μελέτη. Χωρίς ώριμες μελέτες δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, δεν υπάρχουν έργα. Πριν τελειώσει το έτος, πιθανά μέσα στο καλοκαίρι θα καταθέσουμε τεχνικό δελτίο χρηματοδότησης στο Ταμείο ανάκαμψης. Είμαι απόλυτα σίγουρος, μιας και η αυτοδιοίκηση πάσχει από ωριμότητα μελετών, ότι η πρόταση μας θα λάβει την έγκριση του Ταμείου. Έχω συζητήσει το ζήτημα μέχρι και με τον Πρωθυπουργό.

Έχω πάρει τη διαβεβαίωση ότι θα ενταχθεί… Είναι ένα κονδύλι 2,3 εκατομμύρια. Από το ταμείο ανάκαμψης και αυτό. Γιατί τα κάναμε αυτά; Γιατί είδαμε ότι δεν έχουμε ελεύθερους χώρους. Με την είσοδο του Μετρό στα κεντρικά σημεία της πόλης μας, δεν έχουμε πλατείες. Και γι’ αυτό το λόγο φτιάξαμε το πάνω μέρος της πλατείας με δικά μας έσοδα και από την κάτω πλευρά έχει ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης. Κι εκεί νομίζω ότι μέσα σε ένα έτος θα είναι έτοιμο. Γιατί προχωράει ο διαγωνισμός. Δεν αποτελεί έργο ανάπλασης μόνο. Η χρηματοδότηση που το εντάξαμε είναι για ζητήματα Ενέργειας. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και στη πλατεία και στους τρεις παρακείμενους δρόμους θα είναι βιοκλιματικά. Δηλαδή θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής και θα απορροφούν περιβαλλοντικούς ρύπους. Και βέβαια ένα μεγάλο έργο είναι τα δημόσια parking, που έχω πάντα στο μυαλό μου και πάντα ασχολούμαι με αυτό το θέμα. Αυτά είναι χωροθετημένα ένα στη Νιόβη, ένα είναι στην Ελευθερίου Βενιζέλου και Δημοκρατίας κι ένα είναι στο Νεκροταφείο».

Το προσωπικό στοίχημα του κ. Θώδα

«Θα ήθελα πραγματικά να δω τον Δήμο μας, που είναι ένας μεγάλος δήμος, να τον δω να διαπρέπει σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα για την επόμενη πενταετία. Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα. Αν παραλάβεις κάτι, που είναι στο μηδέν, δεν μπορείς να το πας στο 10 κατευθείαν, δεν γίνεται. Είναι απλή λογική. Θα κάνεις κάποια βήματα προόδου, τα οποία πιστεύω ότι τα κάναμε, για να το πας πιο ψηλά. Υπάρχουν άλλοι δήμοι, που βρέθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια. Είχαν άλλη αφετηρία και είχαν άλλη πορεία. Πρέπει, λοιπόν, να κατανοήσουμε όλοι την αφετηρία της πόλης, για να δούμε πού πρέπει να πάμε. Στην πρώτη τετραετία δημιουργήσαμε την αναγκαία υποδομή που πάνω θα στηριχθεί το οικοδόμημα μια νέας πόλης. Δεν αμελήσαμε όμως να ολοκληρώσουμε έργα σημαντικά για τον Δήμο μας».

Εν τάχει οι δράσεις της 4ετίας που πέρασε

  • Ολική αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού
  • Ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις των σχολείων της πόλης
  • Αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών
  • Ανάπλαση Πάρκων και Πλατειών και κατασκευή νέων
  • Ανακατασκευή του κτιρίου Δημήτρης Ποταμίτης
  • Ανακατασκευή οδών μεγάλης κλίσης
  • Στέγαστρα στις στάσεις των λεωφορείων
  • Αναπλάσεις και δημιουργία νέων πεζοδρομίων
  • Ενεργά συντριβάνια
  • Ασφαλτοστρώσεις και συντήρηση των οδικών αξόνων
  • Ανακαίνιση του δικτύου αθλητικών εγκαταστάσεων
  • Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων
  • Φιλοξενία προσφύγων
  • Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής
  • Νέα απορριμματοφόρα
  • Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων
  • Καφέ κάδοι για τα βιοαπόβλητα
  • Νέοι πράσινοι και μπλε κάδοι παντού
  • Κινητό Πράσινο Σημείο Ανακύκλωσης
  • Απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου

5 δεσμεύσεις για τη νέα περίοδο

  1. Δημιουργία νέων πρότυπων παιδικών σταθμών
  2. Ολική ανάπλαση της Βίλας Ζωγράφου
  3. Αστική αναζωογόνηση (πράσινο, ανακατασκευή πεζοδρομίων, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, υπαίθρια γυμναστήρια)
  4. Επέκταση και ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου
  5. Ριζική ανάπλαση και αναβάθμιση της πλατείας Άνοιξη.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις