Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Έκλεστοουν απάτη: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έκλεστοουν απάτη: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή

Έκλεστοουν απάτη: Δήλωσε ένοχος

Ο Μπέρνι Έκλεστοουν, το πρώην αφεντικό της Formula 1, καταδικάστηκε σε ποινή με αναστολή μετά την παραδοχή της ενοχής του για απάτη. Ο 92χρονος δεν δήλωσε πάνω από 400 εκατ. λίρες που διακρατούσε σε καταπίστευμα στη Σιγκαπούρη όταν του ζητήθηκε από τις φορολογικές αρχές το 2015. Ο Έκλεστοουν συμφώνησε σε αστικό διακανονισμό να επιστρέψει σχεδόν 653 εκατ. λίρες στην HM Revenues and Customs, σύμφωνα με το BBC. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 μηνών με διετή αναστολή. Ο δισεκατομμυριούχος επρόκειτο αρχικά να δικαστεί τον επόμενο μήνα, αφού αρχικά είχε δηλώσει αθώος.

Ο διακανονισμός καλύπτει τις φορολογικές υποθέσεις του Έκλεστουυν τα τελευταία 18 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, των τόκων και των αστικών κυρώσεων. Το δικαστήριο πληροφορήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Έκελστοουν και υπαλλήλων της HMRC τον Ιούλιο του 2015.

«Είχε βαρεθεί να πληρώνει τεράστιους λογαριασμούς για συμβουλές»

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο Έκλεστοουν «προσπαθούσε να τραβήξει μια γραμμή στις έρευνες για τις φορολογικές του υποθέσεις» επειδή «είχε βαρεθεί να πληρώνει τεράστιους λογαριασμούς για συμβουλές». Εκείνη την εποχή, δήλωσε ότι είχε μόνο ένα καταπίστευμα το οποίο είχε συσταθεί για λογαριασμό των θυγατέρων του. Σύμφωνα με την κατηγορία, είχε δηλώσει στην HMRC ότι «δεν ήταν ο ιδρυτής ούτε ο δικαιούχος οποιουδήποτε καταπιστεύματος εντός ή εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου». Όμως, μετά από έρευνα την οποία η HMRC είχε προηγουμένως περιγράψει ως «πολύπλοκη και παγκόσμια», η απάντηση αυτή αποδείχθηκε ανακριβής.

Εμφανίστηκε αδύναμος στο δικαστήριο ο πρώην επικεφαλής της Formula 1

Την Πέμπτη, ο Έκλεστοουν έφτασε στο Southwark Crown Court με τη σύζυγό του Φαμπιάνα και μίλησε μόνο για να πει στον δικαστή «δηλώνω ένοχος» και να επιβεβαιώσει βασικές λεπτομέρειες. Εμφανίστηκε αδύναμος καθώς σηκώθηκε για να απευθυνθεί στον δικαστή στο δικαστήριο.Η νομική του ομάδα υποστήριξε ότι το πρώην αφεντικό της F1 δεν πρέπει να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, των ιατρικών προβλημάτων του και του χαμηλού επιπέδου κινδύνου για το κοινό. Υπερασπιζόμενη τον Έκλεστοουν, η Κριστίν Μοντγκόμερι δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος «λυπάται πικρά για τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την ποινική δίκη».

Μιλώντας στο δικαστήριο μετά την παραδοχή της ενοχής του Έκλεστοουν, ο εισαγγελέας Ρίτσαρντ Ράιτ δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος είχε εν γνώσει του δώσει «αναληθή ή παραπλανητική» απάντηση στην HMRC όταν τους είπε ότι δεν είχε περαιτέρω καταπιστεύματα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Από τις 7 Ιουλίου 2015, ο κ. Έκλεστοουν δεν γνώριζε την αλήθεια της κατάστασης, οπότε δεν ήταν σε θέση να δώσει απάντηση στην ερώτηση. Ο κ. Έκλεστοουν δεν ήταν απολύτως σαφής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ήταν δομημένη η ιδιοκτησία των εν λόγω λογαριασμών. Ως εκ τούτου, δεν γνώριζε αν ήταν υπόχρεος για φόρους, τόκους ή πρόστιμα σε σχέση με τα ποσά που περνούσαν από τους λογαριασμούς. Ο κ. Έκλεστοουν αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος να απαντήσει στις ερωτήσεις που απάντησε, διότι υπήρχε ο κίνδυνος να μην συνεχίσει η HMRC να ερευνά την υπόθεσή του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις