Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μελανσόν – Ισραήλ: Σάλος στη Γαλλία, η Αριστερά υπέρ της Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Μελανσόν – Ισραήλ: Σάλος στη Γαλλία, η Αριστερά υπέρ της Χαμάς

Μελανσόν - Ισραήλ: «Σοκαριστικό, απαράδεκτο»

Σάλο προκαλεί στη Γαλλία η θέση του ριζοσπαστικού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» και του επικεφαλής Ζαν Λικ Μελανσόν για τη νέα ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη. Όλα ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, και τα φρικιαστικά εγκλήματα που ακολούθησαν εις βάρος ισραηλινών αμάχων, όταν η ριζοσπαστική «Ανυπότακτη Γαλλία» έπαιρνε σχεδόν ανοιχτά το μέρος της Χαμάς. «Η αντεπίθεση των παλαιστινιακών δυνάμεων την οποία πραγματοποιεί η Χαμάς γίνεται σε ένα πλαίσιο εντατικοποίησης της πολιτικής της ισραηλινής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ανακοίνωση της «Ανυπότακτης Γαλλίας». «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τους ισραηλινούς και παλαιστίνιους νεκρούς, ζητάμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Μάλιστα, ο επικεφαλής Ζαν Λικ Μελανσόν απέφυγε να καταδικάσει τις κτηνωδίες των ενόπλων της Χαμάς, εντός του ισραηλινού κράτους, γράφοντας στο Χ (πρώην Twitter): «Όλη η βία που προκαλείται εναντίον του Ισραήλ και της Γάζας αποδεικνύει ένα πράγμα: η βία παράγει και αναπαράγει μόνο τον εαυτό της», έγραψε, καλώντας σε «μια λύση δύο κρατών».

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός κατά Μελανσόν

Η στάση αυτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας», η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, προκάλεσε την μήνι της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία κατηγόρησε τον Μελανσόν ότι επιδεικνύει «αντισιωνισμό», ο οποίος, όπως είπε, «είναι ένας τρόπος για να μη φανεί ο αντισημιτισμός». «Είναι πολύ σοκαριστική», δήλωσε η Ελιζαμπέτ Μπορν, στο κανάλι BFMTV «η αμφισημία της «Ανυπότακτης Γαλλίας» σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ», ενώ κατηγόρησε τον Μελανσόν ότι βάζει στο ίδιο τσουβάλι «μια τρομοκρατική οργάνωση και ένα δημοκρατικό κράτος».

Θύελλα αντιδράσεων στο Σοσιαλιστικό κόμμα

«Πρόκειται για μια ανατριχιαστική αθλιότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο Σοσιαλιστής πρώην γερουσιαστής Νταβίντ Ασουλίν και κατηγόρησε τον Μελανσόν ότι «ποδοπατάει τις θεμελιώδεις αξίες της Αριστεράς». «Αρκετά κράτησε η απάτη. Η λαϊκιστική δημαγωγία σας προέρχεται από την πελατοκρατεία που σας διακρίνει», ανέφερε ο Ασουλίν στο Twitter.

Έντονη ήταν η αντίδραση και της Σοσιαλίστριας δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία κάλεσε το Σοσιαλιστικό κόμμα «να θέσει τέλος στην άστοχη συμμαχία με τον Ζαν Λικ Μελανσόν». «Οι θέσεις του εναντίον του Ισραήλ και η άρνησή του να καταδικάσει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι μη βιώσιμες. Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να συνεχίσει να χάνεται έτσι. Η Αριστερά δεν μπορεί να συνεχίσει να χάνει την ψυχή της», ανέφερε η Αν Ινταλγκό.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, σχολίασε την απροθυμία στελέχους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» να απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφου αν η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση: «Απαράδεκτο. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Όχι ο τακτικός στρατός των Παλαιστινίων. Οι πράξεις της πρέπει να καταδικαστούν, όπως και το πολιτικό της σχέδιο που δεν είναι η ειρήνη, ούτε η δημιουργία δύο κρατών, αλλά η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ», έγραψε στο Twitter. Ο Ολιβιέ Φορ δήλωσε μάλιστα ότι οι απόψεις της «Ανυπότακτης Γαλλίας» «θα ανοίξουν μέτωπο» και ζήτησε εξηγήσεις.

«Αηδιασμένος»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σοσιαλιστής βουλευτής Jérôme Guedj δήλωσε «αηδιασμένος» από τις θέσεις της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και έθεσε το ερώτημα αν το Σοσιαλιστικό κόμμα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί τμήμα του κοινού σχηματισμού Nupes. Επίσης, το τμήμα Παρισιού του Σοσιαλιστικού κόμματος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «διακόπτει προς το παρόν όλες τις κοινές εργασίες» με την «Ανυπότακτη Γαλλία» και δήλωσε «σοκαρισμένο από τις θέσεις του».

Ο Μελανσόν τα’βαλε και με το Συμβούλιο Εβραϊκών Οργανώσεων

Απομονωμένος στο μέτωπο της Αριστεράς, από την άρνησή του να καταδικάσει χωρίς αμφισημίες την επίθεση της Χαμάς, ο Ζαν Λικ Μελανσόν άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας και νέο μέτωπο, εναντίον του Συμβουλίου των εβραϊκών οργανώσεων της Γαλλίας (Crif). Λίγες ώρες μετά την συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στο Παρίσι, οι οποίοι διαδήλωσαν ειρηνικά για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ, ο Μελανσόν έγραψε στο Χ: «Υποχρεώνοντας όλο τον κόσμο να ταυτιστεί με τη θέση της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης, δεχόμενο να διαδηλώσει με το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, το Crif απομόνωσε και παρεμπόδισε την αλληλεγγύη των Γάλλων με το αίτημα για ειρήνη και άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι νεκροί και από τις δύο πλευρές αξίζουν περισσότερα καθώς και την ολοκληρωτική συμπαράστασή μας», έγραψε.

Μάλιστα, αντίθετα με τους Σοσιαλιστές και οικολόγους που συναποτελούν, μαζί με την «Ανυπότακτη Γαλλία, τον κοινό κομματικό σχηματισμό Nupes, ο Μελανσόν δεν έστειλε εκπρόσωπό του στην ειρηνική διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ. «Συμμετέχουμε σε όλες τις συγκεντρώσεις που εκφράζουν αλληλεγγύη για τα θύματα ισραηλινών και παλαιστινίων και οι οποίες ζητούν κατάπαυση του πυρός και επιστροφή της ειρήνης. Η αποψινή συγκέντρωση δεν έχει αυτό το σκοπό», ανέφερε, μάλιστα, ο συντονιστής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Μανουέλ Μπομπάρ, δεξί χέρι του Μελανσόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις