Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πάπας Φραγκίσκος: «Παράθυρο» για την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: «Παράθυρο» για την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών

Η απάντηση του ποντίφικα σε πέντε συντηρητικούς καρδιναλίους

Ο πάπας Φραγκίσκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ευλογούνται ομόφυλα ζευγάρια από την καθολική εκκλησία. Σε επιστολή με την οποία απάντησε σε ερωτήσεις πέντε συντηρητικών καρδιναλίων, ο πάπας Φραγκίσκος έγραψε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τρόποι για να ευλογούνται τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι συντηρητικοί καρδινάλιοι τον καλούσαν με τα ερωτήματά τους να επιβεβαιώσει τη στάση της εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία. Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή στην οποία ο ποντίφικας αναφέρει ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να μελετηθούν, αν δεν συγχέονται με το μυστήριο του γάμου. Το Βατικανό πρεσβεύει ότι ο γάμος είναι μια ένωση ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα και είναι αντίθετο με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Όμως, ο πάπας Φραγκίσκος έχει υποστηρίξει νόμους που επεκτείνουν τα νομικά οφέλη σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ καθολικοί ιερείς σε κάποια σημεία στην Ευρώπη ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς αντίδραση από το Βατικανό.

Πάπας Φραγκίσκος για ομόφυλα ζευγάρια: Οι ιερείς δεν μπορούν μόνο να αποκλείουν

Στην επιστολή, επανέλαβε την άποψη της εκκλησίας ότι ο γάμος είναι η ένωση ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα. Αλλά απαντώντας στην ερώτηση των καρδινάλιων για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την ευλογία του, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως οι ιερείς δεν μπορούν να γίνονται δικαστές που «μόνο αρνούνται, απορρίπτουν και αποκλείουν». Επεσήμανε ότι θα πρέπει να διαπιστώνεται αν «υπάρχουν μορφές ευλογίας, που ζητά ένα ή περισσότερα άτομα», οι οποίες «δεν δίνουν μια λανθασμένη εικόνα γάμου».

«Γιατί όταν ζητείται μια ευλογία, αυτή εκφράζει ένα αίτημα για βοήθεια από τον Θεό, μια έκκληση να μπορέσεις να ζήσεις καλύτερα, μια εμπιστοσύνη σε έναν πατέρα που μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πάπας Φραγκίσκος.

Υπάρχουν, ανέφερε, καταστάσεις που αντικειμενικά «δεν είναι ηθικά αποδεκτές», αλλά- συμπλήρωσε- οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αμαρτωλοί που μπορεί να μην φταίνε πλήρως οι ίδιοι για την κατάστασή τους. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε κάθε μία τέτοια περίπτωση- για την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών- να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρχουν προκαθορισμένες νόρμες ή πρωτόκολλα.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις