Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Κηδεία Γιάννη Ιωαννίδη: Την Παρασκευή στη Θέρμη, σήμερα η επιμνημόσυνη δέηση
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κηδεία Γιάννη Ιωαννίδη: Την Παρασκευή στη Θέρμη, σήμερα η επιμνημόσυνη δέηση

Κηδεία Γιάννη Ιωαννίδη: Φτωχότερος είναι από χθες ο ελληνικός αθλητισμός

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη σε ηλικία 78 ετών, με το ελληνικό μπάσκετ και κατ’ επέκταση τον ελληνικό αθλητισμό να πενθεί για τον «ξανθό». Εκρηκτικός χαρακτήρας, τεράστιο μυαλό, παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος. Φυσικά, εκτός από την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ, ο Γιάννης Ιωαννίδης θα μείνει αξέχαστος και για τον χαρακτήρα του. Το πάθος που τον διακατείχε και το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο πολλές φορές τον έφερναν εκτός ορίων, ειδικά στο παρκέ, όταν έβλεπε τους παίκτες του να μη βγάζουν όσα εκείνος ήθελε.

Ο πιο πετυχημένος προπονητής μπάσκετ εντός συνόρων ήταν επίσης προληπτικός. Φορούσε πάντα το ίδιο σακάκι στους αγώνες, χωρίς να τον ενδιαφέρει τι λεγόταν ή γραφόταν για τον ίδιο, ή δεν έδινε ποτέ… φωτιά από τον κίτρινο Bic αναπτήρα του. «Είμαι προληπτικός, αλλά πολλές φορές αυτό βοηθάει», είχε πει κάποτε. Ένα χαρακτηριστικό, ακόμη, του Γιάννη Ιωαννίδη ήταν η τέλεια οργάνωση. Οι προπονήσεις του ήταν πάντα οργανωμένες μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ ήταν άψογος επαγγελματίας και, πέραν πάσης αμφιβολίας, πήγε το άθλημα που υπηρέτησε πολλά βήματα παραπέρα.

Γιάννης Ιωαννίδης: Οι αξέχαστες στιγμές του «ξανθού» στα παρκέ

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, κατά την πολύχρονη παρουσία του στα γήπεδα, χάρισε στιγμές που έχουν μείνει αξέχαστες… Μία από αυτές συνέβη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όταν σε ημιτελικό του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ πήρε το μικρόφωνο και, απευθυνόμενος στους φίλους των «ερυθρολεύκων», φώναξε την ιστορική ατάκα: «Μη βρίζετε ”Βούλγαροι” και τα λοιπά εθνικά θέματα. Σταματήστε γαμώ το στανιό σας». Μία ακόμη στιγμή που έχει μείνει αξέχαστη συνέβη στις 13 Φεβρουαρίου 1993, όταν ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΠΑΟΚ, με τον Γιάννη Ιωαννίδη να εκνευρίζεται και να «προσφέρει» το σακάκι του στον διαιτητή του αγώνα, Σταύρο Τσανίδη, εισπράττοντας τεχνική ποινή.

Ο «ξανθός» ήταν ένας άνθρωπος που δεν μασούσε τα λόγια του, έτοιμος πάντα να υπερασπιστεί τη φιλοσοφία του γύρω από το μπάσκετ. Στα βίντεο που ακολουθούν θα δείτε μαζεμένες τις πιο άγριες και δυνατές στιγμές του Γιάννη Ιωαννίδη στα παρκέ, όπου έγραψε ιστορία με Άρη, Ολυμπιακό και ΑΕΚ

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου στον Γιάννη Ιωαννίδη

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, όπως και απλοί καθημερινοί πολίτες, απηύθυναν χθες (4/10) τα συλλυπητήριά τους και αποχαιρέτησαν τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε χαρακτηριστικά: «Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

«Ο Ξανθός ήταν μεγάλος προπονητής και έφυγε από τη ζωή ως θρύλος. Ήταν αντίπαλος στον Άρη όταν έπαιζα στον Πανιώνιο, στον Ολυμπιακό όταν έπαιζα στην ΑΕΚ. Αγάπησε και αγαπήθηκε όσοι λίγοι στο μπάσκετ. Τελικά έγινε προπονητής μου στην ομάδα της Βουλής. Καλό ταξίδι Γιάννη, σε ευχαριστώ για τις συμβουλές ζωής», έγραψε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, είπε για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη

«Ο μεγάλος μαχητής των γηπέδων, της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής έχασε από τον σκληρότερο των αντιπάλων. Από παιδάκι στον Άρη, πρώτα παίκτης, μετά προπονητής, συνέδεσε την παρουσία του με τον ”αυτοκράτορα”, όπως ονομάστηκε στα χρόνια του η αγαπημένη του ομάδα. Ακολούθησαν η Λάρισα, η Εθνική Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ. Παντού πρωταγωνιστής, όπως αργότερα και στα έδρανα της Βουλής ή ως υπουργός. Για όλους αυτούς τους αγώνες, στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή, ακόμη κι αν ο τελευταίος του αντίπαλος, ο θάνατος, φαντάζει ανίκητος».

Ανάρτηση για τον Γιάννη Ιωαννίδη έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης:

Ανδρουλάκης: Συνέδεσε το όνομά του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος

«Ο ”ξανθός” του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομά του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος, κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» έγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο Τwitter.

ΚΚΕ: Υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ

«Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Άρη της δεκαετίας του ’80. Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον “εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο “Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ. νΤο ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Λύγισε» ο Γιώργος Σιγάλας πριν το Άρης-Γκραν Κανάρια

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε πριν από το τζάμπολ του αγώνα του Άρη με την Γκραν Κανάρια, για τον Γιάννη Ιωαννίδη.  Ο κόσμος σηκώθηκε για να χειροκροτήσει τον εκλιπόντα προπονητή, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών. Ο θάνατός του συνέπεσε με την πρεμιέρα των «κιτρίνων» στο Eurocup. Άπαντες στο κλειστό σηκώθηκαν όρθιοι και η σιωπή που επικράτησε ήταν ανατριχιαστική. Συγκλονιστική ήταν η εικόνα του Γιώργου Σιγάλα. Ο «Ράμπο» του ελληνικού μπάσκετ ήταν παίκτης του Ιωαννίδη στη δεκαετία του ’90 στον Ολυμπιακό. Σήμερα ο βετεράνος μπασκετμπολίστας είναι βοηθός προπονητή στον Άρη.

Γιάννης Ιωαννίδης: Επιμνημόσυνη δέηση σήμερα στη Βούλα – Την Παρασκευή η κηδεία στη Θεσσαλονίκη

Στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης θα κηδευτεί την Παρασκευή (6/10), στις 17:00, ο Γιάννης Ιωαννίδης. Σήμερα, παραμονή της ταφής (5/10, 12:00) θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «ξανθό» συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι του αθλητισμού που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Θέρμη Θεσσαλονίκης για την εξόδιο ακολουθία.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις