Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σλοβακία – Ουκρανία πόλεμος: Χάνει έναν σύμμαχο ο Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία – Ουκρανία πόλεμος: Χάνει έναν σύμμαχο ο Ζελένσκι

Σλοβακία - Ουκρανία πόλεμος: Υποστηρικτής του Πούτιν ο νέος πρωθυπουργός της χώρας,

Ο φιλορώσος πρώην πρωθυπουργός Φίκο κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβακία, αλλά, χρειάζεται συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο κέρδισε τον προοδευτικό αντίπαλό του στις κοινοβουλευτικές εκλογές μετά την εκστρατεία για τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να κερδίσει συμμάχους για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα (σχεδόν) τελικά αποτελέσματα.

Το κόμμα SMER-SSD του Φίκο προηγήθηκε με 23,37% των ψήφων. Ακολούθησε η φιλελεύθερη Προοδευτική Σλοβακία (PS) με 16,86% και το κόμμα HLAS (Φωνή), που θα μπορούσε να γίνει ο ρυθμιστής για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, ήταν τρίτο με 15,03%. Ο πρώην συνεργάτης του Φίκο και ηγέτης του αριστερού HLAS, Πέτερ Πελεγκρίνι, κράτησε τις επιλογές του ανοιχτές για μελλοντικούς συνασπισμούς.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φίκο και του κόμματός του SMER-SSD θα έβλεπε τη Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, να προσχωρεί στην Ουγγαρία για να αμφισβητήσει τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ακριβώς όπως το μπλοκ προσπαθεί να διατηρήσει την ενότητα στην αντίθεση στη ρωσική εισβολή.

Στροφή ενάντια στον πολιτικό φιλελευθερισμό

Θα σηματοδοτούσε επίσης μια περαιτέρω στροφή στην περιοχή ενάντια στον πολιτικό φιλελευθερισμό, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί εάν το συντηρητικό PiS κερδίσει τις εκλογές στην Πολωνία που έρχονται μέσα στο μήνα. Το κόμμα του Φίκο είναι πιο εθνικιστικό και κοινωνικά συντηρητικό, επικρίνοντας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τον οποίο λέει ότι επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες. Το PS είναι φιλελεύθερο όσον αφορά τις πράσινες πολιτικές, τα δικαιώματα των LGBT, τη βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θέλουμε να αξιολογήσουμε τα πάντα, επομένως θα περιμένουμε την τελική καταμέτρηση», δήλωσε ο Ρόμπερτ Κάλινακ, υποψήφιος του SMER-SSD και επί μακρόν σύμμαχος του Φίκο, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα σχολιάσει τα πλήρη αποτελέσματα αργότερα την Κυριακή.

Το HLAS σε θέση ρυθμιστή

Το πρώτο κόμμα αναμένεται να λάβει εντολή από την Πρόεδρο Ζουζάνα Καπούτοβα για να ηγηθεί των συνομιλιών για το σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, εάν πετύχει, κυβέρνησης. Ο Φίκο μπορεί να συνεργαστεί με το HLAS, το οποίο αποσχίστηκε από το SMER-SSD το 2020, και το εθνικιστικό Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας που κέρδισε 5,68%. «Η κατανομή των εδρών επιβεβαιώνει το HLAS ως κόμμα χωρίς το οποίο δεν μπορεί να συγκροτηθεί κανένας κυβερνητικός συνασπισμός που λειτουργεί κανονικά», είπε ο Πελεγκρίνι καθώς ήταν γνωστά τα περισσότερα αποτελέσματα. «Αν με ρωτήσετε αν προτιμάμε κάποιον συνδυασμό ή συνασπισμό, θα έλεγα κανέναν».

Το PS έχει υποστηρίξει τη διατήρηση της ισχυρής υποστήριξης της Σλοβακίας στην Ουκρανία και επίσης πιθανότατα θα ακολουθούσε μια φιλελεύθερη γραμμή εντός της ΕΕ σε ζητήματα όπως η πλειοψηφία για να γίνει το μπλοκ πιο ευέλικτο, οι πράσινες πολιτικές και τα δικαιώματα LGBT. Ο αρχηγός του κόμματος, Μίχαλ Σιμέκα, μιλώντας όταν καταμετρήθηκαν οι περισσότερες ψήφοι, δεν εγκατέλειψε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, ανάλογα με το πόσο πιθανοί θα καταλήξουν μικρότεροι σύμμαχοι.

«Παραμένει ο στόχος μας για τη Σλοβακία να έχει μετά από αυτές τις εκλογές μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα φροντίζει για το κράτος δικαίου και που θα αρχίσει να λύνει προβλήματα και να επενδύει σε τομείς βασικούς για το μέλλον μας» είπε ο Σιμέκα, πρώην δημοσιογράφος και απόφοιτος της Οξφόρδης, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του κόμματος. Οποιοσδήποτε συνασπισμός που θα μπορούσε ενδεχομένως να σχηματίσει το PS θα χρειαζόταν πιθανώς το HLAS και θα περιλαμβάνει περισσότερα δεξιά ή συντηρητικά κόμματα, κάτι που θα αμβλύνει την κοινωνικά προοδευτική του ώθηση και την ενσωμάτωση στην ΕΕ.

Καταρρακωμένη η οικονομία της χώρας

Η επερχόμενη κυβέρνηση στο έθνος των 5,5 εκατομμυρίων θα αναλάβει ένα αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού που προβλέπεται να είναι το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ, καθώς και το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία. Το κόμμα του Φίκο έχει υποσχεθεί πως θα σταματήσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην γειτονική Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία. Το HLAS-SD γεννήθηκε το 2020, μετά τη διάσπαση του Smer-SD, δυο χρόνια μετά την αποχώρηση του Φίκο από τον θώκο του πρωθυπουργού, μετά την πολύκροτη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.

Ο εκλιπών είχε αποκαλύψει την ύπαρξη σχέσεων ανάμεσα στην ιταλική μαφία και την κυβέρνηση του Φίκο σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε μεταθανάτια. Η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητη το 1993, με το αναίμακτο διαζύγιο με την Τσεχία, αφού η Τσεχοσλοβακία έπαψε το 1989 να κυβερνάται από κομμουνιστική κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις