Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σκασμένα χείλη, τι σημαίνει: Σημάδια που μαρτυρούν προβλήματα
PLUS

Σκασμένα χείλη, τι σημαίνει: Σημάδια που μαρτυρούν προβλήματα

Σκασμένα χείλη, τι σημαίνει: Πότε να κινητοποιηθείς

Το ξέρετε ότι στα χείλη μας υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο νευρικές απολήξεις ή πως είναι πολύ πιο ευαίσθητα ακόμα και από τα δάχτυλά μας; Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Μερικές φορές μάλιστα μπορούν να μας αποκαλύψουν στοιχεία για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας. Υπάρχουν σημάδια στα χείλη μας που μπορούν να μαρτυρούν προβλήματα στον οργανισμό μας.

Χείλη που «σκάνε» στις άκρες

Όταν το σάλιο παγιδεύεται στις γωνίες του στόματος, στεγνώνει το δέρμα επομένως μπορεί να δημιουργήσει «κοψίματα». Αν γλείφετε συχνά τα χείλη σας, η θερμοκρασία και η υγρασία που παγιδεύεται στις γωνίες των χειλιών δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την εμφάνιση μολύνσεων. Η μόλυνση είναι η πιο κοινή αιτία για τη γωνιακή χειλίτιδα, όπως είναι ο ιατρικός του όρος . Εάν παρατηρήσετε να συμβαίνει πολύ συχνά, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό.

woman wearing red lipstick

Ξηρά και σκασμένα χείλη

Η ξηρότητα των χειλιών, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης του στόματος. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω κλιματικών συνθηκών ή έντονου στρες. Σε αυτή την περίπτωση, ενυδατωθείτε πίνοντας νερό και χρησιμοποιείστε κάποιο stick ενυδάτωσης. Ένας λόγος για τα σκασίματα στα χείλη μπορεί να είναι ακόμη και κάποια αλλεργία. Γι’ αυτό δώστε προσοχή εάν έχετε και άλλα συμπτώματα όπως φαγούρα.

Φουσκάλες στα χείλη

Οι φουσκάλες στα χείλη μπορεί να είναι επώδυνες ή δυσάρεστες, αλλά τις περισσότερες φορές είναι αβλαβείς και μπορούν να εξαφανιστούν χωρίς καμία θεραπεία. Μπορεί να είναι ένας τραυματισμός, για παράδειγμα, μετά από ένεση υαλουρονικού οξέος. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα της αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο τρόφιμο. Πολύ συχνά όμως η αιτία μπορεί να είναι μια ιογενής λοίμωξη, όπως ο έρπης, οπότε και χρειάζεται σωστή ιατρική περίθαλψη.

a close up of a woman's lips with a green background

Ερεθισμός γύρω από τα χείλη

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τον ερεθισμό γύρω από τα χείλη μπορεί να είναι η δερματίτιδα που προκύπτει από το γλύψιμο των χειλιών. Με το να γλύφετε συχνά τα χείλη σας, στεγνώνετε τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας γύρω από τα χείλη με αποτέλεσμα να ερεθίζεται η περιοχή δημιουργώντας κοκκινίλες και έντονη φαγούρα. Απλά ενυδατικά χειλιών μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, εύκολα. Συμβουλή: Προσπαθείτε να αποφύγετε αυτή τη κακή συνήθεια.

woman in white shirt holding green leaves

Αποχρωματισμός χειλιών

Τα μπλε χείλη μπορεί να υποδεικνύουν κακή κυκλοφορία οξυγόνου στο αίμα. Μπορεί να έχετε τα ίδια συμπτώματα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών σας. Τα λευκά ή χλωμά χείλη μπορεί να υποδεικνύουν αναιμία, η οποία στην πραγματικότητα απαιτεί ιατρική φροντίδα. Είναι επίσης πιθανό να έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κυκλοφορικά προβλήματα ή ανεπάρκεια βιταμινών.

Πρησμένα χείλη

Το πρήξιμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης. Εάν παρατηρείται ότι τα χείλη σας φουσκώνουν κάθε φορά που χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα καλλυντικά, καλό είναι να απαλλαγείτε από αυτά.

woman in water with water droplets
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις