Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άμεσα restart
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεσα restart

"Όλοι κρίνονται στην πορεία και όλοι αξιολογούνται καθημερινά", δήλωση που αποτελεί σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς

Την ανάκτηση των πολιτικών πρωτοβουλιών και κινήσεων επιχειρεί να πετύχει ο πρωθυπουργός μέσω ενός συνολικού restart της κυβέρνησης, το οποίο όμως δεν θα συνοδευτεί από αλλαγές σε πρόσωπα, δηλαδή ανασχηματισμό, αλλά από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος εξήγγειλε σε νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών.

Tου Γιάννη Ντσούνου

Το αποτύπωμα των φυσικών καταστροφών και της διαχείρισής τους από την κυβέρνηση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αρνητικό, γεγονός που επιτάσσει οι αλλαγές να γίνουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή. Και ακριβώς αυτήν την κυβερνητική βούληση εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έκανε λόγο για αλλαγές και πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ξεκίνησε η μάχη για τις αλλαγές στο Δημόσιο, την Υγεία, την Δικαιοσύνη, την Παιδεία, τις Μεταφορές, την Αστυνομία και βέβαια την Πολιτική Προστασία. Αρχίζοντας από το τελευταίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν ήδη καταγράψει τις αρρυθμίες, αλλά και τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (πλημμυρών και πυρκαγιών) και έτσι γρήγορα ανακοίνωσε τόσο την αμεσότερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και τη μεταφορά της ΕΜΥ στην εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου.

Απόδοση ευθυνών

Παράλληλα, ενισχύεται και ο προληπτικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και προετοιμασία για ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα και μάλιστα με αυστηρό έλεγχο αλλά και απόδοση ευθυνών. Μάλιστα η απόδοση ευθυνών ξεκινά από τώρα μέσω και της εισαγγελικής παραγγελίας για έρευνα των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν στον Θεσσαλικό κάμπο από τον Ιανό μέχρι σήμερα και για πρώτη φορά ίσως θα προκύψουν ποινές διοικητικές και μη και στην τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων. Στο ίδιο μήκος κύματος, της απόδοσης ευθυνών, κινείται και η πρόσφατη απόφαση για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων αποδειχτεί ότι είναι εκ προθέσεως εμπρηστές.

Μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς

Την ίδια ώρα και χωρίς χρονοκαθυστέρηση, όπως είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινωθούν και οι σχεδιασμοί στους υπόλοιπους τομείς, με την αρχή να γίνεται στην Υγεία, όπου εκτός από την αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, σειρά παίρνουν τα νοσοκομεία με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και την ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών τους. Ακολουθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη και τις Μεταφορές την Παιδεία ενώ οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου αλλά και της Αστυνομίας θα ανακοινώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πολιτικός στόχος του πρωθυπουργού

Ο πολιτικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προφανής: η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες που η αλήθεια είναι ότι κλονίστηκε τους καλοκαιρινούς μήνες από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών, αλλά και των τραγικών περιστατικών στη Νέα Φιλαδέλφεια και το λιμάνι του Πειραιά. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης αυτής περνά πρώτα μέσα από το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο, αφού από αυτό το restart που επιχειρείται από το Μέγαρο Μαξίμου δεν περισσεύει κανείς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πρόσφατα ότι όλοι κρίνονται στην πορεία και όλοι αξιολογούνται καθημερινά, δήλωση που αποτελεί σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς.

Και μπορεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανέφερε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό, αλλά όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι πολλές φορές τα γεγονότα και οι τοξικές συμπεριφορές μπορούν να υπερκεράσουν τις προθέσεις ακόμη και τις πρωθυπουργικές. Γι’ αυτόν τον λόγο από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου στους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη είναι παρουσίαση έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και έντονη και συνεχής παρουσία δίπλα στους πολίτες όπου αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έτσι νοείται το restart, αλλιώς θα μείνουμε στο rewind.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις