Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Με σχέδιο και όραμα για μια Ανοιχτή Πόλη
ΕΛΛΑΔΑ

Με σχέδιο και όραμα για μια Ανοιχτή Πόλη

Γράφει ο Θεόδωρος Μαντάς, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω-Ποινικολόγος, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη»

Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Έχει χάσει τη λάμψη της και την ψυχή της. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας βιώνουν καθημερινά προβλήματα και δυσκολίες που κανείς δεν θα φανταζόταν ότι υφίστανται εν έτει 2023 σε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η διοίκηση Μπακογιάννη απέτυχε να εκπληρώσει τις προσδοκίες που για ορισμένους είχε καλλιεργήσει. Απέτυχε να δημιουργήσει ευκαιρίες. Απέτυχε να διευκολύνει τη ζωή των δημοτών.

Απέτυχε να στηρίξει τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες της Αθήνας. Καθυστέρησε να φέρει σε πέρας τα μεγάλα έργα που υποσχέθηκε, με εμβληματικότερη την αποτυχία του Μεγάλου Περιπάτου και την ανάπλαση της Πανεπιστημίου. Απέτυχε να βάλει τέλος στην ανασφάλεια, να φυλάξει βασικές αρτηρίες του κέντρου της πόλης, όπως τη Σόλωνος και την Πανόρμου, από το παράνομο παρκάρισμα και διπλοπαρκάρισμα. Απέτυχε ακόμα να επανεντάξει στην παραγωγική ζωή της πόλης τις υποβαθμισμένες γειτονιές και να δώσει έμφαση στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα πέραν του ιστορικού κέντρου.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί!

Η Ανοιχτή Πόλη μπορεί να φέρει τις αναγκαίες τομές για μία διαφορετική, εξωστρεφή Αθήνα

Δεν αξίζει ούτε στην πόλη μας ούτε σε όλους εμάς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, εργαζόμαστε και συμμετέχουμε ενεργά στον παραγωγικό ιστό της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη με υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων τον Κώστα Ζαχαριάδη με επεξεργασμένο σχέδιο και όραμα για μια νέα Αθήνα μπορεί να φέρει τις αναγκαίες τομές για μία διαφορετική, εξωστρεφή Αθήνα. Για μία ανοιχτή, προοδευτική και δημοκρατική πόλη η οποία θα αφήνει πίσω της την υποβάθμιση, την αδράνεια και τις φωνές του μίσους και θα σχεδιάζει με ρεαλισμό και αισιοδοξία τα βήματά της μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Η Αθήνα χρειάζεται να κάνει βήματα μπροστά

Η Αθήνα οφείλει να γίνει μια πόλη φιλική για το δημότη και τον τουρίστα, μια πόλη που λειτουργεί αποτελεσματικά, που διεκδικεί κάθε δυνατό πόρο από την κεντρική εξουσία και φυσικά, που δημιουργεί και σκέπτεται το μέλλον της. Η Αθήνα χρειάζεται να κάνει βήματα μπροστά, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Χρειάζεται ενεργοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις ξανά, να προγραμματίσουμε την σοβαρή και με σχέδιο ανάπλαση κάθε γειτονιάς και να επαναθεμελιώσουμε την κοινωνική πρόνοια καταπολεμώντας στη ρίζα της τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Χρειάζεται να ξανέλθουμε κοντά με τους πολίτες, να ακούσουμε τα προβλήματά τους, να εκσυγχρονίσουμε την καθαριότητα και την οργάνωση των δημοτικών και σχολικών κτιρίων. Χρειάζεται να καταγράψουμε, να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε επιτέλους τη δημοτική περιουσία και να την επιστρέψουμε στους δημότες. Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε το κοινωνικό πρόσημο της αυτοδιοικητικής πολιτικής χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.

Θέλουμε οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών να είναι ενεργοί πυρήνες συμμετοχής

Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους κατοίκους και τους επαγγελματίες για το συμφέρον της πόλης μας. Θέλουμε ανοιχτό και οργανωμένο διάλογο με την επιστημονική κοινότητα για το μέλλον της Αθήνας. Θέλουμε οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών να είναι ενεργοί πυρήνες συμμετοχής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για την πόλη. Θέλουμε έναν Δήμο παρεμβατικό στα θέματα της συμπερίληψης, της ισότητας των φύλων και της πάλης ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Θέλουμε με τις πολιτικές και κοινωνικές μας παρεμβάσεις και τις συμμαχίες μας να δημιουργηθεί ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα.

Θέλουμε την Αθήνα που μας αξίζει!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις