Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βοήθεια στους πλημμυροπαθείς Θεσσαλία: Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης
ΕΛΛΑΔΑ

Βοήθεια στους πλημμυροπαθείς Θεσσαλία: Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης

Βοήθεια στους πλημμυροπαθείς Θεσσαλία: Προσφέρουν δωμάτια ακόμα και από τη Ζάκυνθο

Τουλάχιστον 120 κάτοικοι από τον Βόλο έχουν μείνει άστεγοι, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και φιλοξενούνται σε δομές του Δήμου, ξενοδοχεία και σπίτια συγγενών και φίλων. «Ημουν ανεβασμένη μαζί με το σκυλάκι μου πάνω στον πάγκο, βλέποντας τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει επικίνδυνα. Τα ορμητικά νερά του Ξηριά είχαν μπει μέσα στη μονοκατοικία που νοικιάζω στη συνοικία του Νέου Δέλτα και δεν ήξερα πώς να φύγω. Ο γιος μου με βοήθησε. Εφυγα με τη πιτζάμα και ένα φανελάκι. Δεν έχω πλέον τίποτα. Όλα καταστράφηκαν», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις τραγικές στιγμές που έζησε κάτοικος της περιοχής του Νέου Δέλτα που πλημμύρισε, η κ. Κατερίνα Γρηγοράκη. Σήμερα φιλοξενείται στο σπίτι φίλου, δεν μπορεί όμως να καταχραστεί τη φιλοξενία του. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να εξασφαλίσει αλλού στέγη…

Κύμα αλληλεγγύης από κάθε γωνιά

Το κύμα αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς είναι πρωτοφανές, καθώς από κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και από το εξωτερικό άνθρωποι ζητούν να ενημερωθούν για τις ανάγκες που υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να προσφέρουν ό,τι μπορούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδόχου από τη Ζάκυνθο, που ενημέρωσε ότι διαθέτει τα δωμάτιά του για τους πλημμυροπαθείς, ενώ ακόμα και από τη Γερμανία έχουν ενδιαφερθεί άνθρωποι για να βοηθήσουν. Τα τηλέφωνα στο επιχειρησιακό κέντρο του Δήμου Βόλου δεν σταματούν να χτυπούν. Πλημμυροπαθείς δημότες ζητούν τρόφιμα, ρούχα, σκεπάσματα, φάρμακα, νερά.

Ακόμη και Βολιώτες που βίωσαν και οι ίδιοι το σκηνικό της απόλυτης καταστροφής φροντίζουν για όσους βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τους ίδιους, προσφέροντας δωμάτια και σπίτια για στέγαση ή ακόμη και εξοπλισμό σε ηλεκτρικά είδη ή έπιπλα για πλημμυροπαθείς. «Έχουμε προσφορές από παντού, τις οποίες καταγράφουμε και διαθέτουμε κατά προτεραιότητα όπου υπάρχει ανάγκη», σημείωσε η κ. Χάλαρη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη, η οποία δίνει καθημερινά το «παρών» στο «στρατηγείο» που έχει στήσει ο Δήμος Βόλου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, προκειμένου να καταγράφει προβλήματα και αιτήματα και να οργανώνει βοήθεια προς τους δημότες, δεκάδες είναι οι δημότες του Βόλου, που έχουν ξεσπιτωθεί εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών, ανάμεσά τους και 12 μικρά παιδιά.

”Με απελπισία κοιτούν τους κόπους μιας ζωής να βουλιάζει στη λάσπη”

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Ταχυδρόμος, περίπου 80 άτομα βρήκαν προσωρινή φιλοξενία σε συγγενείς και φίλους, επιπλέον 35 άτομα βρήκαν στέγη μακριά από τις λάσπες των σπιτιών τους, σε δομές του Δήμου Βόλου και έως και χθες πέντε άτομα φιλοξενούνταν σε δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης.

Πρόκειται για κατοίκους από τις συνοικίες του Νέου Δέλτα, του Παλιού Λιμεναρχείου, των Παλαιών αλλά και της Νεάπολης, που δέχθηκαν ανελέητο χτύπημα από την κακοκαιρία, είδαν τις περιουσίες τους να πλημμυρίζουν και πλέον να είναι θαμμένες στη λάσπη. Επιπλα, οικιακός εξοπλισμός, ρούχα βρίσκονται στις λάσπες. Σύμφωνα με την κ. Χάλαρη τους δόθηκαν ρούχα και καθημερινά ο Δήμος φροντίζει για τη σίτισή τους και νερό, μέχρι να δουν τι γίνεται. Οι ίδιοι καθημερινά πάνε στα σπίτια τους, τσαλαβουτούν μέσα στη λάσπη, προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Με απελπισία κοιτούν τους κόπους μιας ζωής να βουλιάζει στη λάσπη που προσπαθούν να καθαρίσουν με κάθε μέσο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις