Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν συνάντηση: «Έγινε τη σωστή στιγμή και ήταν εποικοδομητική» λέει το Κρεμλίνο
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν συνάντηση: «Έγινε τη σωστή στιγμή και ήταν εποικοδομητική» λέει το Κρεμλίνο

Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν συνάντηση: Οι πρώτες λεπτομέρειες για το "τετ-α-τετ" των ηγετών Ρωσίας και Βόρειας Κορέας δίνονται στη δημοσιότητα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δέχθηκε με χαρά» την πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη χώρα του, δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά τη σπάνια συνάντηση κορυφής που είχαν οι δύο άνδρες στη ρωσική Άπω Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν έχει τώρα επιστρέψει στη Μόσχα από την Άπω Ανατολή, όπου ξενάγησε τον Κιμ στις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις διαστημικών εκτοξεύσεων της Ρωσίας. Ο Πεσκόφ ανέφερε για τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Κιμ πως «έγινε τη σωστή στιγμή και ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα τον Οκτώβριο.

Η απολύμανση της καρέκλας του Κιμ Γιονγκ Ουν

Μέλη της ασφάλειας του Βορειοκορεάτη ηγέτη αφιέρωσαν αρκετά λεπτά για να απολυμάνουν την καρέκλα στην οποία κάθισε ο Κιμ κατά τη συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο, όπως ανέφερε η εφημερίδα Kommersant. Σε απόσπασμα βίντεο που δημοσιοποίησε η εφημερίδα φαίνεται μέλος της ασφάλειας της Βόρειας Κορέας, με λευκά γάντια, να σκουπίζει προσεκτικά τη μαύρη καρέκλα του Κιμ και να ψεκάζει με μια αδιευκρίνιστη ουσία. Ο Βορειοκορεάτης ψέκασε και σκούπισε το κάθισμα, τα μπράτσα και τα πόδια της καρέκλας ακόμα και την περιοχή γύρω από αυτή, ενώ σωματοφύλακας του Κρεμλίνου παρακολουθούσε, μάλλον σαστισμένος. Στη συνέχεια άλλος Βορειοκορεάτης φρουρός έδωσε κάποιου είδους διαταγής στον άνδρα που έκανε την απολύμανση. Δεν είναι σαφές τι αφορούσε η διαταγή αυτή.

«Η καρέκλα αποδείχθηκε αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας για τη βορειοκορεατική πλευρά», έγραψε στην Kommersant ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ο ανταποκριτής της εφημερίδας για θέματα που αφορούν το Κρεμλίνο. Προφανώς, η ομάδα ασφαλείας του Κιμ –πάνω από 100 άνθρωποι– δεν ήταν ικανοποιημένη με την πρώτη καρέκλα και τότε η ρωσική πλευρά εμφάνισε μια δεύτερη –ακριβώς ίδια– σύμφωνα με την Kommersant. «Τότε Βορειοκορεάτης υπάλληλος σκούπισε την καρέκλα που προοριζόταν για τον Κιμ Γιονγκ Ουν για αρκετά λεπτά χωρίς διακοπή, φορώντας λευκά γάντια. Κρίνοντας από τη μυρωδιά, την απολύμανε», ανέφερε η Kommersant. «Εν τέλει, ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου για τους ίδιους, αλλά όχι για τον ηγέτη τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις