Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς Daniel: Πώς θα δοθούν τα €6.600
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς Daniel: Πώς θα δοθούν τα €6.600

Αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς Daniel: Χωρίς γραφειοκρατία

Οι πρώτες αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, θα δοθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με δέσμευση του πρωθυπουργού. Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η πλατφόρμα arogi.gov.grσχετικά με την αποδοχή αιτήσεων από τους νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Αύριο Τετάρτη θα ανοίξει και για τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Λάρισας, ενώ μέχρι την Παρασκευή για τις επόμενες περιοχές.

Χιλιάδες αυτοψίες και καταγραφές

Πάνω από 3.100 αυτοψίες και καταγραφές έχουν ήδη πραγματοποιήσει 80 κλιμάκια της Κρατικής Αρωγής. Παράλληλα, συστάθηκαν ήδη 40 επιτροπές κρατικής αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Τι αποζημιώσεις προβλέπονται

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης σημειώνει πως οι ζημιές για την οικοσκευή καταγράφονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες κατηγορίες, για τις οποίες προβλέπονται αποζημιώσεις 2.600, 4.600 και 6.600 ευρώ αντίστοιχα. Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε χθες ότι η χορήγηση της πρώτης αρωγής για την οικοσκευή προς τα νοικοκυριά, σε περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά από τα πλημμυρικά φαινόμενα, θα γίνει με «ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο».

Αυτόματη πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Πρόκειται για νέα διαδικασία που θα τρέξει για πρώτη φορά από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και την ΑΑΔΕ, ώστε τα χωριά που πλημμύρισαν καθολικά να λάβουν αυτόματα και χωρίς αίτηση τη χορήγηση της αποζημίωσης για την οικοσκευή ή για αρχικές επισκευαστικές παρεμβάσεις και για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες. Θα λάβουν το ποσό των 6.600 ευρώ που είναι και το υψηλότερο που έχει δοθεί προς νοικοκυριά τόσο άμεσα. Το αντίστοιχο ποσό για την κακοκαιρία «Ιανός» ήταν 5.000 ευρώ.

Αναμένεται να κατατεθεί άμεσα -σύμφωνα με πληροφορίες- σχετική διάταξη που προβλέπει την εν λόγω διαδικασία, ώστε οι πληγέντες να λάβουν αυτόματα στο λογαριασμό τους (όπως έχει δηλωθεί στο TAXIS), και χωρίς αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, το ποσό των €6.600. Πρόκειται για τους κατοίκους των χωριών που βυθίστηκαν κάτω τόνους νερού, όπως η Μεταμόρφωση και ο Παλαμάς.

Πολλές από τις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel δεν έχουν ακόμη ρεύμα και ίντερνετ και για αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να τρέξει τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες καθώς απαιτούν κατάθεση αιτήσεων σε ηλεκτρονική μορφή.

Να σημειωθεί ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις