Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Έχει αντίπαλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχει αντίπαλο

Στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη επεξεργάζονται τρόπους, ώστε να δοθούν ενισχύσεις πριν αρχίσουν να αποδίδουν οι μόνιμες παρεμβάσεις στο εισόδημα των πολιτών

Από τις εκλογές και μετά δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζουν μπάλα» χωρίς αντίπαλο. Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λόγω των εσωκομματικών της διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και επομένως δεν υπάρχει και η ανάλογη πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, αφού η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει αντίπαλο και μάλιστα πολύ ισχυρό.

Του Γιάννη Ντσούνου

Και ο αντίπαλος αυτός μέχρι στιγμής δεν είναι άλλος από την καθημερινότητα των πολιτών, όπου τα προβλήματα δείχνουν να είναι αρκετά και μεγάλα. Πολλοί, επίσης, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ θα αναφερθεί κυρίως στην ανάλυση του οδικού χάρτη των μεταρρυθμίσεων και λιγότερο σε παροχές που ενδεχομένως να διευκολύνουν τους πολίτες στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Και εδώ η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς αυτή. Ο πρωθυπουργός όντως θα αναλύσει τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων στην ΔΕΘ, αλλά το μυαλό του απασχολεί κυρίως η μάχη με την καθημερινότητα, τον μεγάλο του αντίπαλο δηλαδή.

Η ακρίβεια

Και καθημερινότητα αρχικά είναι το ζήτημα της ακρίβειας. Τα βασικά αγαθά συνεχώς ακριβαίνουν, οι πληθωριστικές τάσεις στην αγορά είναι δύσκολο να περιοριστούν, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν και τα ευάλωτα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα. Οι εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το οικονομικό επιτελείο είναι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτού του κύματος ακρίβειας όχι μόνο μέσω των διαφόρων pass, που δεν λύνουν το πρόβλημα οριστικά, αλλά μέσω παρεμβάσεων στα διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, που ο προσανατολισμός είναι να αυξηθεί, και μέσω της μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέσω μόνιμων αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Καθημερινότητα, επίσης, είναι η αντιμετώπιση των τιμών στην ενέργεια, που αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, αφού πρέπει διαρκώς να βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για να επιδοτούνται οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Στην εξίσωση αυτή προστίθενται και οι τιμές ενοικίασης ακινήτων, που έχουν πάρει την ανιούσα και δυσκολεύουν τα νέα κυρίως ζευγάρια, αλλά και τα προγράμματα εύρεσης και επιδότησης της εργασίας για τους ανέργους. Άμεση, επίσης, οφείλει να είναι και η ενίσχυση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, γεγονός που σημαίνει επιπλέον χρήματα που θα δαπανηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στενά χρονικά περιθώρια

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο για καθυστερήσεις, όπως γνωρίσουν πολύ καλά ότι και η πολιτική πίεση που τώρα είναι ελάχιστη θα αυξηθεί όταν ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη επεξεργάζονται τρόπους, ώστε να δοθούν ενισχύσεις πριν αρχίσουν να αποδίδουν οι μόνιμες παρεμβάσεις στο εισόδημα των πολιτών, γεγονός που μεταφράζεται σε εφάπαξ καταβολές χρημάτων σε ευάλωτους συμπολίτες μας και νοικοκυριά, αλλά και συνταξιούχους.

Όλες αυτές οι κυβερνητικές ενέργειες αναμένεται να ανακοινώνονται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα εξετάζονται αναλυτικά και οι τιμές στην αγορά και τα νούμερα της ανεργίας και τα μεγέθη του πληθωρισμού, αλλά και οι προβλέψεις των επιστημόνων για τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει αντίπαλο και μάλιστα πολύ σοβαρό αντίπαλο, που είναι οι ίδιοι οι πολίτες που της έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη μόλις πριν λίγους μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις