Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μετανάστες Νέα Υόρκη: Προειδοποίηση του δημάρχου Έρικ Άνταμς
ΚΟΣΜΟΣ

Μετανάστες Νέα Υόρκη: Προειδοποίηση του δημάρχου Έρικ Άνταμς

Μετανάστες Νέα Υόρκη: Στην πόλη συρρέουν κάθε μήνα περισσότεροι από 10.000 νέοι οικονομικοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο - Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Άνταμς

Η μεταναστευτική κρίση «θα καταστρέψει τη Νέα Υόρκη», κατήγγειλε ο Έρικ Άνταμς Δημοκρατικός δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, καθώς στην πόλη συρρέουν κάθε μήνα περισσότεροι από 10.000 νέοι οικονομικοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο, δηλώσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. «Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, του οποίου δεν έβλεπα τη λύση. Σε αυτό δεν βλέπω τη λύση», δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Άνταμς.

Σε διάστημα ενάμισι χρόνου περισσότεροι από 110.000 μετανάστες έφτασαν στη Νέα Υόρκη, μια πόλη με 8,5 εκατ. κατοίκους. Κάποιους από αυτούς τους έστειλαν από πολιτείες στα σύνορα με το Μεξικό Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες, οι οποίοι ναυλώνουν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους μετανάστες σε προπύργια των Δημοκρατικών, όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και το Λος Άντζελες.

Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι υποχρεωμένη να παρέχει κατάλυμα, τροφή και φροντίδα σε όποιον υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου

Στις ΗΠΑ το μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον πολιτικό ζητημα, με τους Ρεπουμπλικάνους να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να κατηγορούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι έχει μετατρέψει τα σύνορα της χώρας με το Μεξικό σε σημείο διέλευσης παράτυπων μεταναστών. Η πόλη της Νέας Υόρκης, βάσει της νομοθεσίας της, είναι υποχρεωμένη να παρέχει κατάλυμα, τροφή και φροντίδα σε όποιον υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου. Ο Άνταμς, ένας Αφροαμερικανός πρώην αστυνομικός, ζητεί επίμονα τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση. «Η συμπόνια των Νεοϋορκέζων είναι πιθανόν αστείρευτη, όμως οι πόροι μας δεν είναι», είχε επισημάνει τον Αύγουστο.

Ωστόσο οι δηλώσεις του την Τετάρτη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από ενώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών. Η New York Immigration Coalition κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «ρίχνει την ευθύνη για την κακή διαχείριση των νέων αφίξεων (…) στους ευάλωτους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και μια ευκαιρία». «Αυτή η επικίνδυνη ρητορική είναι κάτι που περιμέναμε από έναν ακροδεξιό πολιτικό», σχολίασαν οι ενώσεις Coalition for the Homeless Legal Aid Society σε κοινή τους ανακοίνωση. Τα σχόλια του Άνταμς «έχουν στόχο να δημιουργήσουν φόβο με ανεύθυνο τρόπο», πρόσθεσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις