Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αυξήσεις στα διόδια 2023: Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων και η καινούρια πρόταση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στα διόδια 2023: Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων και η καινούρια πρόταση

Αυξήσεις στα διόδια 2023: Νέος κύκλος επαφών ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους παραχωρησιούχους αναμένεται να ξεκινήσει

Νέος γύρος επαφών και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και τους παραχωρησιούχους αναμένεται να ξεκινήσει πάνω σε νέα πρόταση των εταιρειών για τον επιμερισμό των αυξήσεων των διοδίων. Ο στόχος, για το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό μετά και την προηγούμενη συνάντηση μεταξύ του Δημοσίου και των εταιρειών που διαχειρίζονται τις έξι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών, είναι η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να μην προχωρήσουν οι ανατιμήσεις κατά 12% που προβλέπει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των διοδίων.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Σε νέα συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το μοντέλο των αλλαγών, ο χρόνος και το διάστημα εφαρμογής του. Ανάμεσα στα διάφορα σενάρια που έχουν υπάρξει περιλαμβάνονταν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις όπως με μείωση ΦΠΑ, τμηματικές αυξήσεις ή και εφαρμογή αντίστοιχων μοντέλων με άλλες χωρών όπως της Πορτογαλίας.  Σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου υπουργείου, αναμένεται τις επόμενες ώρες το νέο πακέτο προτάσεων από πλευράς εταιρειών, προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο τον διαμοιρασμό του κόστους μεταξύ εταιρειών, δημοσίου και χρηστών των οδικών αξόνων.

Σημειώνεται παράλληλα ότι οι εταιρείες παραχώρησης διεκδικούν αποζημιώσεις έως και 45 εκατ. ευρώ από το δημόσιο για το «πάγωμα» των ανατιμήσεων από τις αρχές του 2023 που προβλέπουν οι συμβάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις