Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πιάστηκαν στα πράσα οι κλέφτες των κρουαζιερόπλοιων
ΕΛΛΑΔΑ

Πιάστηκαν στα πράσα οι κλέφτες των κρουαζιερόπλοιων

Πώς δρούσε η συμμορία

Μέλη σπείρας με αδυναμία στους ξένους τουρίστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά με… κρουαζιερόπλοια, έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας στη Σαντορίνη.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Παριστάνοντας και οι ίδιοι με την ανάλογη καλοκαιρινή αμφίεση-γυαλιά, καπέλα, σορτσάκια, φωτογραφικές μηχανές, τουριστικούς χάρτες στα χέρια, κατάφερναν να πλησιάσουν τους πραγματικούς τουρίστες, με χίλιες δυο προφάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο γι’ αυτούς. Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων όταν ανέβαιναν στις καμπίνες τους τότε διαπίστωναν ότι είχαν…χάσει πορτοφόλι με χρήματα, κάρτες πιστωτικές, ρολόγια, κοσμήματα! Σκέπτονταν να κατέβουν να τρέξουν στην Αστυνομία. Όμως, οι πιο πολλοί άλλαζαν γνώμη. Το πλοίο αναχωρούσε για άλλο προορισμό και αυτό ήταν βασικό στοιχείο που «διευκόλυνε» τη… δουλειά των μελών της σπείρας.

Ωστόσο, τρεις Ρουμάνοι «ταχυδακτυλουργοί», που δρούσαν  όλο τον Αύγουστο κυρίως στη μαγευτική Οία και στα επίσης μαγευτικά Φηρα, έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας. «Τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, λέει η Αστυνομία «δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις κλοπές σε βάρος τουριστών, που κατέφθαναν στη Σαντορίνη κυρίως με κρουαζιερόπλοια. Σε βάρος του φερόμενου αρχηγού και των δύο μελών, σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και κλοπή.

«Οριζόντια δομή»

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», επισημαίνει η Αστυνομία «οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από αρχές Αυγούστου 2023, έχοντας οριζόντια δομή και διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, με αποκλειστικό σκοπό τον παράνομο βιοπορισμό τους. Ειδικότερα, το αρχηγικό μέλος είχε αναθέσει στα άλλα δύο μέλη τον εντοπισμό ανυποψίαστων επισκεπτών κυρίως στην Οία και στα Φηρά, όπου τους προσέγγιζαν παριστάνοντας επίσης τους τουρίστες και με «ταχυδακτυλουργικό» τρόπο αφαιρούσαν από αυτούς προσωπικά τους αντικείμενα.

Έβλεπαν τα κρουαζιερόπλοια

Μάλιστα, για να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις Αρχές, μέλος της οργάνωσης είχε αναλάβει να νοικιάζει οχήματα, τα οποία άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ προτιμούσαν τουρίστες που αποβιβάζονταν από κρουαζιερόπλοια καθώς ο σύντομος χρόνος παραμονής τους στο νησί, δεν επέτρεπε την άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας». Κατά την επιχείρηση, προσθέτει η Αστυνομία,  εντοπίστηκαν, αρχικά το αρχηγικό και ένα μέλος της οργάνωσης, ενώ το τρίτο μέλος ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι, όπου είχε μεταβεί εσπευσμένα με σκοπό την αναχώρηση για Πειραιά.

Στις έρευνες που ακολούθησαν –μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πορτοφόλια και τσάντες επώνυμων οίκων, διάφορα κοσμήματα (αλυσίδες λαιμού, σκουλαρίκια,  δαχτυλίδια, καρφίτσες κ.λπ.), ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, 1.545 ευρώ και 436 δολάρια ΗΠΑ.

Ύποπτοι για πάνω από 20 κλοπές

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί έξι  περιπτώσεις κλοπών, με την τελευταία από αυτές να έχει διαπραχθεί δύο ώρες πριν από τη σύλληψή των μελών της οργάνωσης, ενώ διερευνάται η συμμετοχή τους σε τουλάχιστον -18- ακόμα περιπτώσεις.Πανομοιότυπη υπόθεση είχε απασχολήσει και πέρσι την Αστυνομία στο ίδιο νησί. Τότε,  είχε κάνει… απόβαση, μια 39χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία, που ήταν και η  αρχηγός συμμορίας που ξάφριζε και Σαντορινιούς, αλλά,  κυρίως, τουρίστες που επισκέπτονταν το γραφικό νησί. Εξιχνιάστηκαν τότε  24 κλοπές πορτοφολιών.

Έγραφε το ρεπορτάζ: «Στο στόχαστρό τους είχαν μπει οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια, πιστωτικές κάρτες που παρέδιδαν σε συνεργούς τους.

Το ορμητήριό τους ήταν η περιοχή των Φηρών. Εκεί παρακολουθούσαν και εντόπιζαν ανυποψίαστους τουρίστες και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο τους αφαιρούσαν πορτοφόλια, πολύτιμα αξεσουάρ και πιστωτικές κάρτες. Τα θύματα δεν είχαν στη διάθεσή τους το χρόνο να αντιδράσουν και να καταγγείλουν στην αστυνομία την κλοπή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις