Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγόρασε έργο τέχνης σε κορνίζα για 4 δολάρια και τώρα μπορεί να βγάλει μια περιουσία
ΚΟΣΜΟΣ

Αγόρασε έργο τέχνης σε κορνίζα για 4 δολάρια και τώρα μπορεί να βγάλει μια περιουσία

Βρήκε έναν «θησαυρό» μέσα στο κατάστημα με μεταχειρισμένα είδη όπου έψαχνε παλιές κορνίζες

Οταν μια λάτρης των αντικών αγόρασε για 4 δολάρια έναν πίνακα που φαινόταν να φέρει την υπογραφή του N.C. Wyeth σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών το 2017, αστειεύτηκε ότι ο πίνακας θα μπορούσε να είναι ένα αυθεντικό έργο του γνωστού Αμερικανού ζωγράφου (1882 – 1945). Το αστείο της τελικά δεν ήταν για γέλια, και ο πίνακας τώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 250.000 δολάρια σε δημοπρασία τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς του οίκου δημοπρασιών Bonhams Skinner, η γυναίκα που σήμερα πουλάει τον πίνακα τον είχε αγοράσει σε ένα κατάστημα Savers στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ στις ΗΠΑ, ενώ έψαχνε για κορνίζες που θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιήσει. Ο πίνακας του Wyeth είχε καταχωνιαστεί σε έναν τοίχο μαζί με φθαρμένες αφίσες.

Η γυναίκα πήρε το έργο στο σπίτι της, αλλά δεν μπόρεσε να βρει καμία πληροφορία για αυτό με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αφού κρέμασε τον πίνακα στην κρεβατοκάμαρά της για μερικά χρόνια, τελικά τον αποθήκευσε σε μια ντουλάπα του σπιτιού της.

Ανακάλυψε ξανά τον πίνακα τον περασμένο Μάιο ενώ καθάριζε, και αυτή τη φορά δημοσίευσε φωτογραφίες του σε μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Things Found in Walls» (Πράγματα που βρέθηκαν σε τοίχους). Τα σχόλια στην ανάρτηση την οδήγησαν να επικοινωνήσει με την Lauren Lewis, μια πρώην επιμελήτρια τέχνης με ειδίκευση στον N.C. Wyeth (αλλά και στους επίσης γνωστούς ζωγράφους Andrew Wyeth και Jamie Wyeth, γιο και εγγονό του πρώτου). Αφού είδε το έργο από κοντά, η Lewis βεβαιώθηκε κατά 99% ότι ήταν αυθεντικό.

Εικονογράφηση για βιβλίο

Ο Wyeth φιλοτεχνούσε συχνά εικονογραφήσεις για περιοδικά και μυθιστορήματα. Ο πίνακας που βγαίνει στο σφυρί τον Σεπτέμβριο είναι ένας από τους τέσσερις που ολοκλήρωσε για την έκδοση του 1939 του μυθιστορήματος «Ramona» της Helen Hunt Jackson (αρχικό έτος έκδοσης 1884). Σε αυτόν, ο Wyeth ζωγράφισε τη νεαρή πρωταγωνίστρια και την ηλικιωμένη μητριά της, με ένα άγαλμα μιας θρησκευτικής μορφής ανάμεσά τους.

Το ρεκόρ δημοπρασίας για οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας Wyeth σημειώθηκε πέρυσι κατά την πώληση της συλλογής του συνιδρυτή της Microsoft Paul Allen στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη. Εκεί, ο πίνακας του Andrew Wyeth «Day Dream» (1980) πωλήθηκε για 23,2 εκατομμύρια δολάρια, επτά φορές πάνω από την υψηλή εκτίμηση των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις