Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέες ταυτότητες 2023 αίτηση – δικαιολογητικά: Από 25/9 η έκδοση του εγγράφου
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες 2023 αίτηση – δικαιολογητικά: Από 25/9 η έκδοση του εγγράφου

Νέες ταυτότητες 2023 αίτηση - δικαιολογητικά: Αναλυτικά η διαδικασία

Σε λίγες ημέρες από σήμερα, και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων, που θα διευκολύνουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, ενώ δεν θα πλαστογραφούνται. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ουρές από μερίδα πολιτών έξω από Αστυνομικά Τμήματα της χώρας προκειμένου να εκδώσουν νέα ταυτότητα (παλαιού τύπου), η οποία ωστόσο σύντομα δεν θα γίνεται αποδεκτή. Αυτό ξεκαθάρισε τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου σε πρόσφατη συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντας άσκοπο να σπεύδουν οι πολίτες στα Αστυνομικά Τμήματα, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, αφού οι ταυτότητες που εκδίδονται σήμερα θα έχουν ισχύ μόλις για δύο χρόνια και θα χρειαστεί να αντικατασταθούν εκ νέου.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο υπουργικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση για τις ταυτότητες. «Αναφέρομαι στις νέες ταυτότητες και στις νέες δυνατότητες που δημιουργούν, με συναλλαγές οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς, με έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και, φυσικά, οι νέες ταυτότητες θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό.

Δεν θα μιλήσω εδώ αναλυτικά για τα fake news που διακινούν κάποιοι επιτήδειοι. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, ούτε κάμερες, μικρόφωνα ή διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μη γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μη σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Άρα τζάμπα μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα Αστυνομικά Τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία».

Μέσω του gov.gr και με ραντεβού η έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Η διαδικασία έκδοσης νέας ψηφιακής ταυτότητας προβλέπει τη λειτουργία πλατφόρμας όπου ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη την επικράτεια. Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο Αστυνομικό Τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας θα ανέρχεται στα 10 ευρώ και η διάρκεια ισχύος της θα είναι τα 10 έτη. Στη μεγέθους πιστωτικής κάρτας νέα ταυτότητα θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμός ταυτότητας, και η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα, όπου θα μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας.

Όπως προαναφέρθηκε, οι νέες ταυτότητες -που ήδη χρησιμοποιούν αρκετές χώρες στην ΕΕ- δεν θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες σε ένα τσιπ. Το εν λόγω τσιπ θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο, όνομα, επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα θα είναι αποθηκευμένα σε ένα κεντρικό server που πρόσβαση θα έχουν μόνο οι Αρχές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις