Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέες ταυτότητες – Οικονόμου: Τι πληροφορίες θα περιέχουν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες ταυτότητες – Οικονόμου: Τι πληροφορίες θα περιέχουν

Νέες ταυτότητες - Οικονόμου: Πότε λήγουν οι παλιές

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα δεν θα ισχύουν οι παλιές, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός διευκρίνισε μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» ότι οι νέες ταυτότητες είναι μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο, τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις. Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας θα ανέρχεται στα 10 ευρώ. Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων -καθώς φωτογραφία θα βγαίνει απευθείας στο ΑΤ- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Συγκεκριμένα, το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο, όνομα, επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων. Ακολούθως ο κ. Οικονόμου είπε ότι οι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με τους απαρχαιωμένους όρους του 1961.

Πότε λήγουν οι παλιές ταυτότητες

«Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στον μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά. O κ. Οικονόμου τόνισε, ακόμη, ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα, καθώς σε δύο χρόνια δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες, καλώντας την Εκκλησία «να αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις