Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τέλος επιτηδεύματος απαλλαγή 2022: 65.000 επιχειρήσεις γλίτωσαν τον φόρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος επιτηδεύματος απαλλαγή 2022: 65.000 επιχειρήσεις γλίτωσαν τον φόρο

Τέλος επιτηδεύματος απαλλαγή 2023: Οι επιτηδευματίες δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούν και για το φετινό έτος

Με απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το 2022 επιβραβεύθηκαν 65.000 επιχειρήσεις, που προχώρησαν σε αύξηση του προσωπικού τους το περασμένο έτος. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ μέσω email, ενώ εκατοντάδες έχουν υποβάλει ένσταση καθώς, σύμφωνα με αυτές, τήρησαν τους όρους του συγκεκριμένου μέτρου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαιούχοι της εξαίρεσης είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους. Συγκεκριμένα απαλλάχθηκαν οι επιχειρήσεις οι οποίες: Τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Αύξησαν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Οι επιτηδευματίες που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2022, επειδή αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούν και για το φετινό έτος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει εκ νέου να αυξήσουν το προσωπικό τους για να γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται από 400 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης αλλά και το πού βρίσκεται η εταιρεία. Εφόσον η επιχείρηση θέλει να ξανακερδίσει την απαλλαγή θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχει προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού.

Τα στοιχεία της «Εργάνης» δείχνουν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να γλιτώσουν το τρέχον έτος το τέλος επιτηδεύματος (δηλώσεις 2024). Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι προσλήψεις ανήλθαν 1.636.968 και οι αποχωρήσεις σε 1.332.050.

Ετσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2023 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 304.918 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις