Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τυφώνας Idalia Φλόριντα: Με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα έφθασε στις ακτές
ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Idalia Φλόριντα: Με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα έφθασε στις ακτές

Τυφώνας Idalia Φλόριντα: Σε συναγρερμό οι Αρχές

Συγκλονισμένες είναι οι ΗΠΑ από το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια αφού σε όποιο μέρος πλησιάζει αφήνει πίσω του καταστροφές, ενώ τρομάζει το γεγονός πως ακόμη οι ανατολικές πολιτείες δεν έχουν βιώσει το μένος του σε όλη την έκταση. Χαρακτηριστικό της έντασης του φαινομένου είναι ότι ο τυφώνας έφτασε στην Φλόριντα με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα. Η Πολιτεία της Φλόριντα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν δοθεί από χθες, 29/8, εντολές εκκένωσης ολόκληρων περιοχών. Οι πολίτες ήδη ετοιμάζονται για το χτύπημα του Ιντάλια οχυρώνοντας τα σπίτια τους και συγκεντρώνοντας ήδη πρώτης ανάγκης την ώρα που αξιωματούχοι των δυνάμεων διάσωσης και έρευνας προειδοποιούν ότι ίσως να μην είναι σε θέση να φτάσουν έγκαιρα για να τους βοηθήσουν.

Ήδη περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα. Ο τυφώνας αναμένεται να προκαλέσει καταστροφικές καταιγίδες, δημιουργώντας κύματα ύψους σχεδόν τριών μέτρων, κατά μήκος της ακτής του Κόλπου. Mάλιστα, οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους για πλημμύρες στη Φλόριντα, τη νότια Τζόρτζια και ορισμένες περιοχές της Νότιας Καρολίνας. Από την άλλη ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Χένρι Μακ Μάστερ κήρυξε χθες, 29/8, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία. Μέχρι χθες το βράδυ είχε εκδοθεί εντολή εκκένωσης σε τουλάχιστον 28 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα. Ήδη 169.000 άνθρωποι έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι εξαιτίας του τυφώνα, όπως αναφέρει το BBC.

«Αν είσαι μέσα, κρύψου μέχρι να σε περάσει»

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, προειδοποίησε για καταστροφικές επιπτώσεις από την καταιγίδα, καθώς κάλεσε τους κατοίκους που δεν είχαν λάβει υπόψη τις εντολές εκκένωσης να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις άμεσα. Η ταχεία επιδείνωση των συνθηκών, είπε σε συνέντευξη Τύπου, θα καθιστούσε πολύ επικίνδυνη την ανταπόκριση των συνεργείων έκτακτης ανάγκης. «Αυτό το πράγμα είναι πανίσχυρο. Αν είσαι μέσα, κρύψου μέχρι να σε περάσει. Δεν θέλετε να τα βάζετε με αυτούς τους ανέμους. Θα υπάρχουν πράγματα που θα πετάνε παντού», είπε. Πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή Big Bend της πολιτείας, το τμήμα της δυτικής πλευράς της Φλόριντα όπου το βόρειο τμήμα της χερσονήσου συναντά την περιοχή Panhandle, μια περιοχή όπου κυριαρχούν περισσότερο τα φυσικά καταφύγια και οι αγροτικές κοινότητες παρά οι πόλεις. Μια ώρα αργότερα είχε υποχωρήσει σε τυφώνα κατηγορίας 2.

Κανένας μεγάλος τυφώνας, που κατατάσσεται στην κατηγορία 3 με ανέμους ταχύτητας 111 μίλια/ώρα ή υψηλότερη, δεν είχε πλήξει προηγουμένως το Big Bend της Φλόριντα, μια βαλτώδη ακτή, διανθισμένη με πηγές γλυκού νερού και ποτάμια, και ένα σύμπλεγμα μικρών παράκτιων νησιών που σχηματίζουν το Cedar Key, ένα ιστορικό ψαροχώρι που καταστράφηκε το 1896 από το κύμα καταιγίδας ενός τυφώνα. Είναι επίσης ο τρίτος τυφώνας που πλήττει άμεσα τη Φλόριντα μέσα σε 12 μήνες μετά τον Ίαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τη Νικόλ τον Νοέμβριο. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Ταλαχάσι έκανε λόγο για «πρωτοφανές γεγονός».

Ο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

«Ο βασικός δολοφόνος σε όλες αυτές τις καταιγίδες είναι το νερό», υπογράμμισε η Ντιάν Κρίσγουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA). Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «σε συνεχή επικοινωνία» με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις για τις προετοιμασίες για τον τυφώνα. Παράλληλα ο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας. Η FEMA ήδη προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις του Ιντάλια αναπτύσσοντας ήδη προσωπικό στη Φλόριντα, εξήγησε ο Λευκός Οίκος.

«Μίλησα με τον κυβερνήτη χθες το βράδυ, έχουμε αρχίσει να προσφέρουμε όλα όσα ενδέχεται να χρειαστούν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Στην τελευταία του ενημέρωση το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων δήλωσε ότι η Ιντάλια εξακολουθεί να είναι τυφώνας κατηγορίας 2, με καταστροφικούς ανέμους που εξαπλώνονται στη νότια Τζόρτζια. Οι ταχύτητες των ανέμων είναι κοντά στα 105 μίλια/ώρα με υψηλότερες ριπές. Αξιωματούχοι τόνισαν ότι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο που θα συνοδεύει τον τυφώνα είναι τα τεράστια κύματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πλημμύρες στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί σε πολλές παράκτιες περιοχές

Σχετικές προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί σε πολλές παράκτιες περιοχές, καθώς αναμένεται ότι α κύματα θα φτάσουν τα 3,7 με 4,9 μέτρα ύψος. Πρόκειται για τον τέταρτο ισχυρό τυφώνα που πλήττει τη Φλόριντα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά την Ίρμα το 2017, τον Μάικλ το 2018 και τον Ιαν, που έφτασε στην κατηγορία 5, τον Σεπτέμβριο. Λόγω του Ίαν έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 150 άνθρωποι στη νοτιοδυτική Φλόριντα, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές υλικές ζημιές. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η ένταση των καταιγίδων θα αυξάνεται καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, ορισμένοι δείχνουν απτόητοι και εφορμούν στους πλημμυρισμένους δρόμους με ό,τι διαθέτουν προκειμένου να ζήσουν την χαριτωμένη πλευρά του φαινομένου αφού εκεί που περπατούσαν τώρα επιπλέουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις