Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιός Δυτικού Νείλου κρούσματα: Συνολικά 11 θάνατοι – Έκκληση από τον ΕΟΔΥ στους πολίτες να προσέχουν
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου κρούσματα: Συνολικά 11 θάνατοι – Έκκληση από τον ΕΟΔΥ στους πολίτες να προσέχουν

Ιός Δυτικού Νείλου κρούσματα: Στις 31 οι νέες μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι σήμερα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 89 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 74 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 15 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 31 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 82 έτη).

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Καστοριάς και Άρτας. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ και καλεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.

  • Ασυµπτωµατική λοίμωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόµων που µολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύµπτωµα.
  • Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που µολύνονται µε τον ιό αναπτύσσουν ήπια συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορμό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.
  • Σοβαρή µμορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτοµα (κυρίως άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή µμορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα). Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόμο, σπασµούς, μυϊκή αδυναµία και παράλυση.

Μετά το τσίµπηµα του κουνουπιού µεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συµπτωµάτων. Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι µεγαλύτερη. Τα συµπτώµατα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα) µπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδοµάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις