Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Δεν είστε μόνοι. Είμαστε στο πλευρό σας» – Ο Τζορτζ Τσούνης συναντήθηκε με προσφυγόπουλα από την Ουκρανία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν είστε μόνοι. Είμαστε στο πλευρό σας» – Ο Τζορτζ Τσούνης συναντήθηκε με προσφυγόπουλα από την Ουκρανία

Ουκρανία πρόσφυγες: «Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια των συμμάχων, ο πόλεμος θα τελειώσει και θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας»

O πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης μίλησε με τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ, στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. «Η Ουκρανία δεν είναι μόνη. Είμαστε στο πλευρό σας», τόνισε, θέλοντας να τα διαβεβαιώσει – ανήμερα της εθνικής επετείου της πατρίδας τους- για την αμερικανική στήριξη στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Συνοδευόμενος από τον νέο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ [Jerrier (Jerry) Ismail], ο κ. Τσούνης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί, χθες το απόγευμα, με τα είκοσι παιδιά από την Ουκρανία που μετέχουν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα που διοργανώνει η Eduact- Δράση για την εκπαίδευση, σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το αρμόδιο για υποθέσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ECA.

«Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 60 δισ. για να υποστηρίξουν την Ουκρανία και δεν θα σταματήσουμε μέχρι ο καθένας από εσάς και κάθε Ουκρανός να μπορεί να επιστρέψει σε μία χώρα που είναι ελεύθερη, ασφαλής, ενωμένη και εξ ολοκλήρου ουκρανική. Λυπάμαι για όσα χρειάστηκε να περάσετε στη ζωή σας. Σας αγαπάμε όλους, νοιαζόμαστε για εσάς και στεκόμαστε δίπλα σας» τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά»

Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα, δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μέσα από το κατασκηνωτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν χαρούμενες στιγμές. «Ως πατέρας τριών παιδιών, όταν βλέπω αυτά τα παιδιά από την Ουκρανία που είναι εδώ, σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά. Γιατί σήμερα, αυτός ο πόλεμος που έδωσε τόσα προβλήματα στα παιδιά της Ουκρανίας, αύριο μπορεί να είναι σε μια άλλη χώρα. Γι’ αυτό είναι σπουδαίο να πούμε στον κύριο Πούτιν και σε όποιον άλλον σκέφτεται να κάνει αυτά τα πράγματα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ν’ αλλάξει διά της βίας τα σύνορα μιας κυρίαρχης χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν θα επιτραπεί κάτι τέτοιο στην Ουκρανία και δεν θα γίνει ανεκτό» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας γιατί είναι αδιανόητη η ανατροπή των κανόνων που βασίζονται στη διεθνή τάξη».

Υπογράμμισε δε πως είναι η ώρα να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα στους απολυταρχικούς ηγέτες ανά τον κόσμο ότι αυτό είναι απαράδεκτο και ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη θα ενωθούν για να διασφαλίσουν ότι όχι μόνο αυτή η εισβολή δεν θα πετύχει αλλά και ότι κάθε Ουκρανός μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του. Επισήμανε ακόμη πως αυτό στέλνει κι ένα μήνυμα σε όσους σκέφτονται να επιτεθούν και να εισβάλουν σε κάποια γειτονική χώρα, πως «ο πολιτισμένος κόσμος δεν πρόκειται να ανεχτεί κάτι τέτοιο».

Επέτειος της ουκρανικής ανεξαρτησίας

Στην κατασκήνωση του Αγίου Νικολάου βρέθηκε χθες το απόγευμα -για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα- και ο αναπληρωτής πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Igor Vodolazhskyi. Φορώντας την παραδοσιακή βισιβάνκα (vyshyvanka), αντάλλαξε ευχές με τα παιδιά για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξη και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της ξεχωριστής αυτής κατασκηνωτικής εμπειρίας. «Σήμερα (χθες) γιορτάζουμε την 32η επέτειο της ανεξαρτησίας μας. Όλοι οι Ουκρανοί δεν έχουν τη δυνατότητα να γιορτάσουν την επέτειο αυτή στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ελπίζουμε πως με τη βοήθεια των συμμάχων μας ο πόλεμος θα τελειώσει και όλοι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας» τόνισε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

Χορός, τραγούδι αλλά και συγκίνηση από τα προσφυγόπουλα

Με χορό, τραγούδι αλλά και συγκινητικές προσωπικές ιστορίες από το δικό τους ταξίδι προσφυγιάς, τα παιδιά θέλησαν να πούνε το δικό τους «ευχαριστώ» σε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να περάσουν μια εβδομάδα γεμάτη νέες εμπειρίες αλλά και πολλές δόσεις ξεγνοιασιάς. Χόρεψαν με ζωντάνια στους ρυθμούς ενός ποπ τραγουδιού για να δείξουν, όπως έλεγαν, πως παρά τα προβλήματα διατηρούν την αισιοδοξία τους, κράτησαν στα χέρια λευκές κόλλες πάνω στις οποίες είχαν γράψει στα ελληνικά και τα ουκρανικά όλα εκείνα που θέλουν στη ζωή τους (φιλία, αλήθεια, συνεργασία, ελευθερία, ανεξαρτησία κ.ά) και προς στιγμή δάκρυσαν στο άκουσμα της «οδύσσειας» κάποιων εξ αυτών ή όταν όλοι μαζί τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας κρατώντας στα χέρια τους τη σημαία της πατρίδας τους.

Για να ξαναφορέσουν, ωστόσο, λίγο αργότερα το πιο φωτεινό χαμόγελό τους όταν ο ήχος της κιθάρας άρχισε να παίζει το “Stand by me” (στάσου πλάι μου) θυμίζοντάς τους πως δεν είναι μόνοι σ’ αυτή την περιπέτεια. Δεν παρέλειψαν δε να ζητήσουν από τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών τη συνέχιση των προγραμμάτων που «τρέχουν» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο Thessaloniki Tech Lab/American Space, τα οποία και όπως είπαν απολαμβάνουν πολύ. Τον πρέσβη και τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ όπως και τον αν. πρόξενο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη υποδέχθηκαν ο ιδρυτής και πρόεδρος της Eduact Κώστας Βασιλείου και ο γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ Βασίλης Ιωάννου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις