Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σε δεινή θέση η πρωθυπουργός της Εσθονίας για τις επιχειρηματικές σχέσεις του συζύγου της με τη Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Σε δεινή θέση η πρωθυπουργός της Εσθονίας για τις επιχειρηματικές σχέσεις του συζύγου της με τη Ρωσία

Εσθονία πρωθυπουργός: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και μέσα ενημέρωσης, ζητούν την παραίτηση της Κάγια Κάλας.

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, με την αντιπολίτευση, αλλά και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στη χώρα να ζητούν την παραίτησή της μετά την αποκάλυψη ότι μια εταιρεία στην οποία μετέχει ο σύζυγός της συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία. Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κέντρου ανακοίνωσε ότι ξεκινά συζητήσεις για να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού. Ένας άλλος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, ο Isamaa, τόνισε ότι η Κάλας «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί άμεσα», θεωρώντας ότι αυτό το σκάνδαλο προκαλεί «σημαντική ζημιά στα συμφέροντα και τη φήμη της Εσθονίας».

Την Τετάρτη, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR αποκάλυψε ότι η εταιρεία μεταφορών Stark Logistics, στην οποία μετέχει ο Άβρο Χαλίκ, ο σύζυγος της πρωθυπουργού, συνεχίζει να κάνει παραδόσεις στη Ρωσία και μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Την ίδια ημέρα, η Stark Logistics τόνισε ότι έχει μόνο έναν Εσθονό πελάτη, τη Metaprint, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία κλεισίματος του εργοστασίου της στη Ρωσία, και ότι η Stark Logistics πραγματοποιούσε παραδόσεις για να βοηθήσει σε αυτό το κλείσιμο.

Η απάντηση της πρωθυπουργού και του συζύγου της

Έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις, η Κάλας, που είναι πρωθυπουργός από το 2021, δήλωσε με ανάρτηση στο Facebook ότι κάθε εμπορική δραστηριότητα με τη Ρωσία πρέπει «να σταματήσει όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας». Η πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η εταιρεία του συζύγου της βοηθά έναν από τους Εσθονούς πελάτες της στη Ρωσία «σε συμφωνία με τους νόμους και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί». Σήμερα, ο σύζυγός της ζήτησε συγγνώμη για «την κατάσταση που έχει προκύψει και για την ηθική βλάβη που προκάλεσα στη σύζυγό μου» λέγοντας ότι θα πουλήσει αμέσως τις μετοχές του στη Stark Logistics και θα αποχωρήσει από την εταιρεία. Διαβεβαίωσε δε ότι η σύζυγός του «δεν γνώριζε» για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Εκτός από την αντιπολίτευση, μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Εσθονίας ζητούσαν την Παρασκευή την παραίτηση της πρωθυπουργού. Η εφημερίδα Eesti Päevaleht ανέφερε ότι «θα πρέπει να υποβάλει την επιστολή παραίτησής της» χωρίς αυτό να σημαίνει «ότι πρέπει απαραίτητα να εγκαταλείψει το πόστο της». Κρίνοντας ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της Κάλας, η εφημερίδα Postimees «συνέστησε φιλικά στην πρωθυπουργό να αρχίσει να ετοιμάζει τις βαλίτσες της σήμερα και να αποχωρήσει από τη θέση της ώστε να αποφύγει μια μεγαλύτερη ντροπή στο μέλλον». Η κυβέρνηση με επικεφαλής την Κάλας, ένας συνασπισμός μεταξύ του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματος Εσθονία 200, ανέλαβε καθήκοντα στις 17 Απριλίου. Έχει 60 βουλευτές από τους 101 της Βουλής. Το εσθονικό κοινοβούλιο θα λειτουργήσει εκ νέου μετά τις θερινές διακοπές στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις