Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού στους 13 αλλοδαπούς του… τρέιλερ
ΕΛΛΑΔΑ

Κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού στους 13 αλλοδαπούς του… τρέιλερ

Νέα τροπή στο ζήτημα της φυλάκισης των 13 παράτυπων μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία αποδίδεται ρατσιστικό κίνητρο.

Νέα, συνταρακτική εξέλιξη, προέκυψε από το βράδυ της Τετάρτης, γύρω από το ζήτημα της αυθαίρετης «σύλληψης» και κράτησης μέσα σε τρέιλερ οχήματος, δεκατριών παράτυπων μεταναστών από τρεις πολίτες στη Ν. Χηλή Αλεξανδρούπολης, ενέργεια η οποία προκάλεσε σάλο και τις παρεμβάσεις της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και βέβαια της Αστυνομίας, που τους συνέλαβε. Εκτός από τους τρεις-ένας Αλβανός υπήκοος και δύο Έλληνες- οι οποίοι απολογούνται την Παρασκευή για βαριές κατηγορίες για αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα-αρνούνται οι ίδιοι το κίνητρο- ο αρμόδιος Εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης, άσκησε ποινική δίωξη για απόπειρα εμπρησμού, σε βαθμό κακουργήματος και κατά των 13 παράτυπων μεταναστών!

Κι αυτό, γιατί προέκυψαν στοιχεία ότι οι αλλοδαποί, που είχαν μπει λαθραία στη χώρα και πρόκειται για εννέα υπηκόους Συρίας και τέσσερις του Πακιστάν, είχαν πράγματι στην κατοχή τους και αποπειράθηκαν να προκαλέσουν πυρκαγιά με αυτοσχέδιο μηχανισμό από λάστιχα, ξύλα, βενζίνη, κουκουνάρια και αφρολέξ, πίσω από την περιφερειακή οδό Αλεξανδρούπολης!!! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Alphafreepress οι κατηγορίες είναι: «Απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», «κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών» και «παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος». Μετά από αυτή την εξέλιξη, η υπόθεση, ως προς τη διερεύνησή της, φυσικά και δεν σταματάει εδώ.

Άρση επικοινωνιών

Ήδη οι Αστυνομικές Αρχές έχουν πάρει με εντολή Εισαγγελέα τα κινητά τηλέφωνα των Σύρων και Πακιστανών, διατάχθηκε άρση απορρήτου και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι όποιες επαφές τους με άγνωστα ακόμη άτομα, καθώς θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι δεν ήταν δικής τους έμπνευσης να πυρπολήσουν τη χώρα , στην οποία αναζητούσαν καταφύγιο, αλλά πιθανότατα κάποιων τις εντολές υλοποιούσαν! Αναμένεται, σε αυτή την περίπτωση, να γίνει γνωστό και το αντάλλαγμα, που τους έταξαν μέσω των κτηνωδών διακινητών.

Πόσο χρόνο βρίσκονταν στη χώρα

Εκείνο επίσης που θα διερευνηθεί είναι ο χρόνος κατά τον οποίο είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος, πως κινήθηκαν, πότε βρέθηκαν κοντά σε εστίες πυρκαγιάς και αν οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής, έχουν εντοπίσει στις έρευνές τους παρόμοιας κατασκευής υλικά, πρόσφορων για πρόκληση και μετάδοση φωτιάς. Λίγες ώρες νωρίτερα από τη νέα εξέλιξη, που βάζει στο κάδρο-πέρα από τα όσα ανήκουστα συνέβησαν κατά την ακινητοποίησή τους- παρέμβαση είχε κάνει με δημόσια ανακοίνωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Εγκληματική οργάνωση

Ζητεί με αυτήν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών, βάζοντας στο κάδρο συγκεκριμένα αδικήματα υπό έρευνα, όπως είναι η συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που μπορεί να κρύβεται πίσω από τους εμπρησμούς. Η κ. Αδειλίνη αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραγγελία της:

Οργανωμένο έγκλημα

Ως προς τις καταστροφικές για τις ανθρώπινες ζωές, τον εθνικό δασικό πλούτο, τις περιουσίες κ.λπ. πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στην περιφέρειά σας, να διερευνήσετε τα αίτια αυτών, σύμφωνα και με την με αρ. πρωτ. 5553 από 25/7/2023 παραγγελία μας, μεταξύ των οποίων και τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή διάπραξη του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1, 2 ΠΚ συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 264 παρ.1 και 265 παρ.1 στοιχ. β, γ ΠΚ.

Οι 15 πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου-ανεξάρτητα από το ποιοι ευθύνονται για τις φωτιές- είχε τονίσει ότι « η γραμμική πορεία των εστιών από Δαδιά προς Αλεξανδρούπολη, με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία, έχει ήδη αποτυπωθεί από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής, εξειδικευμένη ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή της ΕΥΠ διερευνούν ενδελεχώς τα αίτια ενώ η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει διατάξει σχετική έρευνα».

Απολογούνται οι τρεις

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις πολίτες, που για αρπαγή με ρατσιστικό κίνητρο από κοινού και κατά συναυτουργία, έκθεση σε κίνδυνο, ενώ ο κατηγορούμενος, που τράβηξε το βίντεο, κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πήραν προθεσμία να απολογηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις