Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πύλα επεισόδια: «Ξεκάθαρη η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην Τουρκία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πύλα επεισόδια: «Ξεκάθαρη η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην Τουρκία»

Πύλα επεισόδια: Η σημασία συνάντησης Χριστοδουλίδη - Μενέντεζ

Η διεθνής κοινότητα με τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην Πύλα «και στο κατοχικό καθεστώς», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ειδικότερα, ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, ενώ όπως ανέφερε: «κρατώ το γεγονός ότι αναγνώρισαν τον δικό μας ρόλο, τον δικό μας εποικοδομητικό ρόλο, πώς χειριστήκαμε το όλο θέμα και τις όποιες ενέργειες γίνονται από το κατοχικό καθεστώς».

Παράλληλα, επεσήμανε πως η κυπριακή πλευρά θα επιδιώξει την «επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών θα μας οδηγήσει στον τερματισμό αυτής της ανώμαλης κατάστασης πραγμάτων, στην απελευθέρωση, στην επανένωση της πατρίδας μας. Και προσβλέπω τόσο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».

Τι προμηνύουν οι δηλώσεις Ερντογάν;

Ερωτώμενος κατά πόσο οι δηλώσεις Ερντογάν προμηνύουν και νέες τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «επαναλαμβάνω ότι η καλύτερη απάντηση στον κ. Ερντογάν δεν είναι τι θα πω εγώ. Την καλύτερη απάντηση την έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, την έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την έδωσε συνολικά η διεθνής κοινότητα με αυτή την πρωτόγνωρη αντίδραση. Σίγουρα, την ίδια στιγμή, κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αποτραπούν τα οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα από την Τουρκία είτε αυτά αφορούν τη νεκρή ζώνη είτε αυτά αφορούν τις κατεχόμενες περιοχές».

Στη συνέχεια, τόνισε: «είδατε τη μαζική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, είδατε τις αντιδράσεις της ΕΕ, για αυτό αναφέρθηκα και στη Γενική Συνέλευση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας φυσικά και για το Κυπριακό, αλλά και για τις όποιες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Αναγνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο πολύ θα ήθελε να δει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά».

«Τινάζουν στον αέρα» οι τουρκικές κινήσεις

Απαντώντας στο εάν οι τουρκικές κινήσεις «τινάζουν στον αέρα» τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «δεν αποκλείω ότι κάποιοι στις κατεχόμενες περιοχές να προχώρησαν σε τέτοιου είδους ενέργειες, γιατί γνώριζαν για τις αντιδράσεις, δεν περίμεναν να είναι σε τέτοιο βαθμό, ακριβώς για να πετύχουν τον στόχο που έχετε προαναφέρει, να ‘τορπιλίσουν’ τις όποιες προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών». Επιπλέον, δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη,«όποτε ο ίδιος είναι έτοιμος. Είναι κατ’ επανάληψη οι εκκλήσεις μου για συνάντηση. Όποτε ο ίδιος νιώθει ότι είναι έτοιμος». «Όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αντίδραση της Τουρκίας από μόνη της στη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει και την ενοχή της Τουρκίας».

Η σημασία συνάντησης Χριστοδουλίδη – Μενέντεζ

Μιλώντας για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ και τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, τόνισε: «αποτελεί γεγονός ότι οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί σε ένα επίπεδο που δεν υπήρξαν ποτέ προηγουμένως. Και με τον Γερουσιαστή κ. Μενέντεζ θα συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων από τη μια, κάποιες εξελίξεις που θέλουμε να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις και γενικότερα το τριμερές σχήμα με την Ελλάδα και το Ισραήλ που αρχές Σεπτεμβρίου θα έχω τη χαρά να φιλοξενήσω».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις