Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φωτιές και αυτοκίνητο: Το “τρικ” για προστασία από τους καπνούς
PLUS

Φωτιές και αυτοκίνητο: Το “τρικ” για προστασία από τους καπνούς

Φωτιές και αυτοκίνητο: Οδηγίες της Ένωσης Πνευμονολόγων

Λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα, για την προστασία τους από τους καπνούς ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά για τον καπνό και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο. Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας. Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα, ενώ είναι πρόθυμη μέσω των μελών της να συνδράμει σε πανελλαδικό επίπεδο με όλες τις δυνάμεις τους εφόσον ζητηθεί.

Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στη χώρα μας λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών

Συγκεκριμένα, η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι αποπνικτική, καθώς πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την πόλη από χθες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, και τον χάρτη που δημοσίευσε στο Twitter, ο καπνός από την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη έχει καλύψει εκτεταμένη έκταση στο Νότιο Ιόνιο, λόγω του Α-ΒΑ ρεύματος που επικρατεί. Η μεταφορά του καπνού θα συνεχιστεί και τις επόμενες 18 ώρες με ΝΔ κατεύθυνση σύμφωνα με τα προγνωστικά.

Αντίστοιχα στην Πάτρα, ανησυχία είχε προκαλέσει τη νύκτα στους κατοίκους η έντονη μυρωδιά καπνού στην ατμόσφαιρα, καθώς αναζητούσαν μήπως είχε ξεσπάσει φωτιά στην περιοχή. Μάλιστα αρκετοί κάλεσαν την Πυροσβεστική, θέλοντας να πληροφορηθούν εάν είχε υπήρχε εστία φωτιάς στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολύ έντονη μυρωδιά κάπνας, που ακόμη και τώρα το πρωί ήταν ιδιαίτερα αισθητή, προέρχεται από την μεγάλη πυρκαγιά που από χθες (21/8) μαίνεται στην περιοχή της Βοιωτίας. Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην Πάτρα, αλλά και στους περισσότερους νομούς της χώρας, ο καπνός έφθασε μέχρι την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις